studio to po ma scatters clustered 'tidal house' across netherlands' texel island

studio to po ma scatters clustered 'tidal house' across netherlands' texel island

the tidal house overlooks the dunes of texel island

 

Dutch practice studio to po ma takes to The Netherlands‘ Texel Island to complete this Tidal House, an exploration of prefabricated design and the interplay between materials and program. The multifunctional project combines both a living space and a separate practice area with a waiting room. Tidal House is strategically positioned at the convergence of a rural expanse that gracefully transitions into woods, dunes, and the vast North Sea. Its design philosophy draws inspiration from the organic rhythms of nature, suggesting a group of objects left behind by the tides. The scattered volumes exhibit a subtle interplay of rotation and shift, creating interstitial spaces that open toward the surrounding landscape. This organization allows for an ever-evolving interplay of light, and a shifting relationship with the interiors.

studio to po maimages © Lars van Es

 

 

closed-off volumes open onto the landscape

 

From the perspective of the narrow road on the street side, the sculptural volumes of studio to po ma’s Tidal House appear closed-off, concealing the private realms within. On the garden side, a contrast emerges where expansive windows and sliding doors establish an unobstructed connection with the surrounding landscape. This deliberate design choice allows occupants to immersing themselves in the seasonal transformations of the natural environment, framing the shifting landscapes beyond.

 

One of the defining features of the house is the unique character of each volume within. A horizontal division at a height of 2.4 meters (8 feet), marked by a shift in materials, elegantly demarcates the interior spaces. This transition encompasses birch plywood, stucco, and steel beams, orchestrating an experiential journey through the house. The interior becomes a curated landscape of spaces and transitions, where the choice of materials plays a pivotal role in defining each area’s atmosphere.

studio to po ma
the multifunctional project combines both a living space and a separate ‘practice area’

 

 

prefabricated design by studio to po ma

 

Tidal House takes shape with sustainability at its core, with an array of eco-conscious features woven into its design. The structure boasts a prefabricated timber frame, sustainable modified wood cladding for its facade and window frames, and a roof cover crafted from recycled aluminum. Natural ventilation, a concrete floor for heat retention, and re-used travertine floor tiles further contribute to its sustainability credentials. To top it off, the house operates entirely on electricity, with energy generated from built-in solar panels on the shed’s roof and supplemented by an air-to-water heat pump.

studio to po ma
the home overlooks the surrounding woods, dunes, and the North Sea beyond studio to po ma
the team at studio to po ma makes use of recycled materials, solar panels, and natural ventilation

studio-to-po-ma-tidal-house-designboom-05a

shifting voids between the clustered volumes create an ever-evolving experience

studio to po ma
expansive garden-facing windows and sliding doors blur the line between indoor and outdoor spaces

studio-to-po-ma-tidal-house-designboom-07a

distinct materials define the unique character of each volume to create a curated interior landscape

 

1/10
1
 
1
 
1
 
site plan
site plan
floor plan house
floor plan house
floor plan practice space
floor plan practice space
northeast elevation
northeast elevation
southeast elevation
southeast elevation
southwest elevation
southwest elevation
northwest elevation
northwest elevation

project info:

 

project title: Tidal House

architecture: Studio To Po Ma | @studio_to_po_ma

location: Texel Island, Den Burg, The Netherlands

lead architect: Lars van Es

contractor: Bouw & Timmerbedrijf Texel

built area: 205 square meters

completion: 2023

photography: © Lars van Es

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! at milan design week 2024, samsung creates a world where the boundaries between the physical and digital realms blur.

ARCHITECTURE IN THE NETHERLANDS (356)

PREFABRICATED HOMES AND BUILDINGS (199)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3809)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5