studio zero85 + sergio sarra constructs home studio for an artist from hollow tiles
photo © sergio camplone
all images courtesy of studio zero85

 

 

 

the origins of studio zero85s ‘home studio for an artist’ can be found in the relationship between the client and the agency. working with sergio sarra, the design was born from a shared passion for the visual arts, and the strong sensitivity of sergio sarra for issues that affect the urban and rural landscape. both parties have been influenced by sarra’s script titled ‘because the beach thins after naiadi’, a volume that consists of a series of texts on topics related to the city of pescara – short stories, visions, dreams – written with a poetic tone and accompanied by a series of drawings.

studio zero85 home studio for an artist designboom
the project is located in a rural area of italy
photo © sergio camplone

 

 

 

from this meeting, a synergistic partnership was formed that has led to an evolved collaboration in which the resident has become a co-designer. thus, the artist not only had to make choices relating to the organization of space, but also had to participate in an in-depth study of the territory that eventually helped characterize the work.

studio zero85 home studio for an artist designboom
the building’s form is influenced by the vast number of barns found in the region
photo © sergio camplone

 

 

 

the building, situated at the top of a hill, responds to a dual function: an artist studio and a home for the family. ‘observing the context, with the presence of houses of clay and their chromatic relationship to their surroundings, suggested the idea of using slabs of brick,’ says zero85. in turn, tavelle (hollow tiles), were divided and applied to the façades as a coating.

 

 

the building’s formal purity takes the shape of the barns and houses that exist extensively in the area. the interior space consists of a living unit on two levels of wood (including the kitchen, bathrooms, bedrooms and the library), which divides the total volume in two (study and living). the openings guarantee the client’s request for a horizontal light in the studio and at the same time frame views of particular visual references in the landscape.

studio zero85 home studio for an artist designboom
the entirety of the structure is clad with hollow tiles
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
detail of the paneled façade
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
the cladding responds to the site’s rural context
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
view towards the landscape
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
interior view of the work studio
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
the central module connects the two levels
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
the studio brightly illuminated at dusk
photo © sergio camplone

studio zero85 home studio for an artist designboom
a traditional material is used in innovative architectural composition

studio zero85 home studio for an artist designboom
an aerial view of the site in pescara

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.  

Save

Save