studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions

studio zhu pei completes 798CUBE Art Museum in beijing 

 

798CUBE Art Museum is a renovation project led by Studio Zhu Pei inside the 798 art district, adjacent to the Pace Art Museum and Minsheng Museum of Modern Art in Beijing, both designed by the practice in 2009 and 2016 respectively. Pairing new concrete forms with old brick structures, the idea of the art museum begins with a sensitive and in-depth observation of the surroundings in a specific area, where a big chunk of old industrial plants were retained. ‘On this basis, new buildings are injected, so as to create the tension between the new and old buildings, and complement each other with surrounding industrial buildings, such as Pace Art Museum,’ comments the practice. 

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
main entrance | image © Zhu Runzi

 

 

uplifting & retracing the character of the museum context 

 

The design 798CUBE Art Museum by Studio Zhu Pei (see more here) traces the red brick texture of the original industrial heritage building, adopting a series of concrete cubes to shape the order of orthogonal geometric shapes,  and reflects the construction and planning logic of the 798 art district. Moreover, the original square surrounded on three sides by industrial plants is transformed into a relatively closed central courtyard with the help of an independent cast-in-situ concrete wall.

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
view from the main entrance | image © Zhu Runzi

 

 

Meanwhile, a huge steel beam sliding crane spans the concrete walls from north to south. Primarily designed to hang art installations, these inverted arch canvases also serve as protective covers from the weather. ‘According to the weather and sun angle, these inverted arch canvases can be opened and closed at will for shading and rain protection. It is a place where people gather, a venue for the opening ceremony and an outdoor exhibition,’ explains the studio. 

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
concrete wall details | image © Zhu Runzi

 

 

Inside, the design concept explores columnlessness, horizontally extended structural forms, and tectonic expressiveness. More specifically, Studio Zhu Pei built two new exhibition halls, each displaying that columnless, long-span, cast-in-situ concrete aesthetic with a few variations. The first one unfolds as an arched curved beam, diffused from the adjacent two arches with the natural sky light. The second hall, meanwhile, reveals a concrete multi ribbed beam to convey the characteristics of the material itself.

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
bold architectural gestures | image © Jin Weiqi

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
atrium | image © Jinn Weiqi

798cube-art-museum-designboom-full-3

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
main exhibition space | image © Jin Weiqi

798cube-art-museum-designboom-full

main exhibition space | image © Jin Weiqi

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
loading dock and storage | image © Zhu Runzi

studio zhu pei renovates art museum in beijing using dramatic concrete expressions
exhibition hall 1F | image © Jin Weiqi

798cube-art-museum-designboom-full-2

lecture hall | image © Zhu Runzi

 

 

1/7
foyer | image © Jin Weiqi
foyer | image © Jin Weiqi
foyer | image © Jin Weiqi
foyer | image © Jin Weiqi
concrete overbridge | image © Jin Weiqi
concrete overbridge | image © Jin Weiqi
1
 
exhibition hall | image © Zhu Runzi
exhibition hall | image © Zhu Runzi
courtyard | image © Zhu Runzi
courtyard | image © Zhu Runzi
1
 

project info:

 

name: 798CUBE Art Museum

location: Beijing, China

client: Beijing Qixing Huadian Science and Technology Co., LTD.

architecture, interior, & landscape design: Studio Zhu Pei

design principal: Zhu Pei

design team: Shuhei Nakamura, You Changchen, Zhang Shun,
Liu Ling, Wang Liyan, Jia Bin, Ding Xinyue, Chang Jiang

structural & MEP: The Design Institute of Landscape & Architecture China Academy of Art

main contractor: Handan Second Building Institute Co., LTD.

lighting: Ning Field Lighting Design Co., LTD.

photography: Jin Weiqi, Zhu Runzi | @zhu_runzi 

design period: 2015-2016 

completion year: 2020

area: 3,541 sqm

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

architecture in beijing (189)

architecture in china (1762)

museums and galleries (660)

studio zhu pei (24)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5