studio_GAON: lucias earth incorporates traces left behind studio_GAON: lucias earth incorporates traces left behind
sep 17, 2013

studio_GAON: lucias earth incorporates traces left behind

studio_GAON: lucias earth incorporates traces left behind
image @ youngchea park
all images courtesy of studio_GAON

 

 

 

discovered as an abandoned ruin, south korean architects studio_GAON wanted to preserve the house’s history by incorporating traces left behind into the remodeling the new structure. located in the old downtown of gong-ju city, the house was originally built in 1964, the demolishing of its existing elements was a delicate process – the architects carefully decided between what treasures needed to remain and those that could be removed. the wooden veranda that collapsed due to corrosion was reinterpreted as an antique table and a vintage shelf. similarly, other parts of the building were transformed into furniture, such as a closet that featured as a partition is now used as a dish cabinet. the original rusted steel house gate and the rough cement tiles remain in their original position. the house is orientated south to north on a long site, with the entrance initially concealing the rest of the building – by tearing down this wall and putting a window in, the new design allows sun light to filter in and also acts as a main facade. in order to open the interior spaces, the ceiling was removed, exposing the structural rafters and giving the house a more spacious feeling. strongly informed by the idea of contingency and recycling, the design was influenced by the ever-changing and growing natural world, and the site’s surviving flower garden that lived through it all.

 

 


exterior view of the remodeled ruin
image @ youngchea park

 

 


garden view
image @ youngchea park

 

 


interior showing the newly exposed ceiling rafters
image @ youngchea park

 

 


interior view looking out towards the garden
image @ youngchea park

 

 


interior showing the light filled open entrance-way
image @ youngchea park

 

 


the open interior connects to the garden and has a spacious feeling 
image @ youngchea park

 

 


interior with garden refelctions
image @ youngchea park

 

 


entrance from the street
image @ youngchea park

 

 


sketch

 

 


sketch scroll

 

 


plan

 

 


east elevation

 

 


west elevation

 

 


south + north elevation

 

 


longitudinal section

 

 


cross section

 

 


longitudinal sections

 

 

project info:

project team: seongwon son, minjung choi, sangwoo lee, sungpil lee, hanmoe lee
photographs: youngchea park
location: jung-dong, gongju-si, chungchung-do, south korea
program: tea house
site area: 132.2㎡
building area: 35.44㎡
structure: wood frame construction
finish: stucco, wood
supervision: studio_gaon
design period: 2013.3.1 – 2013.6.4
construction period: 2013.6.12 – 2013.8.2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • i like it <3

    juliano says:
  • Very, very interesting and attractive. There is something reassuring about mixing the new with the existing old.
    I couldn’t help but notice the lighting though. The lighting is ruinous to the house at night – guaranteed.

    Ron Smith says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news