studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv
 

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv

located within a 1960’s brutalist building in one of tel aviv‘s main boulevards, studioDO has completed the design of BZ apartment for a client looking for a city getaway. developed as a weekend residence for them to host family and friends, the 100 m2 second home centers around an olive-green kitchen that aims to seamlessly blur the lush exterior views with fresh, contemporary interiors.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view of the living & dining area. a 9 meter long carpentry unit spans from the kitchen throughout the entire space. the kitchen island is lit with 50’s vintage mesh lamps, redesigned for the project.

all images © tal nisim

 

 

prior to its renovation by studioDO, the apartment was heavily divided into small, dark rooms and had little visual connection between the interior to the lively boulevard and its surroundings. the original layout was therefore completely transformed. all the internal walls have been removed to open up the space and to enjoy the natural light from the southern elevation.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view from the kitchen towards a 6 meter wide window, overlooking the green boulevard. a 9 meter long floating carpentry unit guides the eye towards the exterior view.

 

 

the new layout is composed of a rectangular open living and dining space, which is wrapped by an L-shaped private area with 3 bedrooms, each one with an en-suite bathroom. the kitchen, which was previously tucked between four walls, is now part of a large social space with expansive windows facing the boulevard. the kitchen is comprised of 3 elements: an olive-green storage cabinet, which conceals the entry door to one of the 3 bedrooms, a box like island and a 9 meter long floating carpentry unit, spanning from the kitchen through to the living space.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view from the dining area towards the living space, overlooking the boulevard. the material scheme seamlessly blurs the boundaries between interior and exterior.

 

 

the material palette, which consists of olive green carpentry and walnut wood, draws its aesthetics from the vast views of the boulevard and its ancient ficus trees. the architect placed horizontal elements. such as a box like kitchen island, custom made lighting fixtures, and a floating 9 meter long walnut wood cabinet, to guide the gaze towards a 6 meter wide windows overlooking the boulevard. the furnishing combines new pieces with design classics: a modern sofa is paired with a nanimarquina hand woven rug, a 1950’s original tulip chair and a marble top coffee table, with a selection of local artworks by artist orit haviv and tal nisim.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

living space: a mix of vintage tulip chair, grey sofa, marble top coffee tables and handwoven artisanal rug. the potted plants and wooden floor lamps accentuates the green boulevard views.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view from the living space towards the entrance to the private area: an exposed concrete column was polished and now serves as a TV pole.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view of the master bedroom

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

kitchen & dining area: the kitchen is composed of 3 elements: high green storage cabinet, which conceals the entry door to one of the bedrooms, a box like kitchen island and a floating carpentry unit.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view of one of the 3 bedrooms: a pink wall is paired with a bronze pendant flowerpot lamp designed by verner panton

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view of one of the 3 bedrooms: a U shape carpentry unit wraps the bed, and serves as a wardrobe and a night stand.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view from the dining area towards the green box shape island. a 9 meter long floating carpentry unit serves as both a working kitchen space, as well as a display for local artworks.

studioDO forms the BZ apartment as an olive-green weekend retreat in tel-aviv designboom

a view from the living area towards the kitchen. the olive-green storage cabinet conceals an entry door to one the bedrooms.

 

 

project info:

 

project name: BZ apartment

location: tel aviv, israel

architect: dudi ohayon (studioDO)

photography: tal nisim

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,976 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine