surrounded by trees and other lush vegetation, this small building contains a workshop as well as external space for two parked cars. the project, conceived by architecture practice studiospazio, was designed for the garden of a semi-detached house in suzzara, a town near mantua in northern italy. the garage structure comprises four massive wooden panels that relate to the scale of the scheme’s natural environment.


all images by stefano graziani

 

 

studiospazio — a practice set up in 2014 by samuele squassabia, tao baerlocher, and eugenio squassabia —  positioned a gabled roof at a perpendicular angle to the building’s walls. consequently, the corrugated steel canopy shares a minimal point of contact with the remainder of the structure. ‘this composition avoids the enclosed space and allows the continuity of the garden to be perceived in all directions,’ explains the design team.


the structure is surrounded by trees and other lush vegetation

 

 

the inventive construction method reduces the visual scale of the structure, with two cars able to comfortably fit beneath the large roof. ‘despite its presence, the building doesn’t divide the plot, it rather becomes a device to connect with the neighboring environment,’ continue the architects. ‘the thin metal pillars inside the workshop stiffen the structure; however they are perceived as furniture due to their proportions.’


the corrugated steel canopy shares a minimal point of contact with the building


space is provided for two parked cars


large doors fold back to provide access to a small workshop


shelving provides the home with a new storage area


the scale of the project relates to its natural setting


looking out from beneath the timber canopy


the scheme was designed for the garden of a house in northern italy


site plan / floor plan


section


axonometric diagram

 

 

project info:

 

design: studiospazio, zurich and mantova (samuele squassabia, tao baerlocher, eugenio squassabia)
photography: stefano graziani
location: suzzara (MN), italy
principal use: workshop and garage
structure: massive timber panels and steel
floor area: 14,4 sqm
completion: april 2016
constructor: officine tabarelli
structural design: ing. davide cavaglieri, XLAM dolomiti

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news