sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea

sukchulmok studio looks to children’s building blocks

 

Sukchulmok Studio places a vast block-shaped photography studio in Daejeon, South Korea, which integrates PTFE tents onto concrete walls, resulting in a space that exudes flexibility and showcases geometric shapes in a fusion of materiality and form. With sweeping interiors, a minimalist palette of textures and tones, and an optical illusion guiding the eye, Curving Block serves as a hub for employee welfare spaces within the baby products industry, offering both relaxation and filming facilities.

 

The complex’s design concept is a celebration of purity, deriving from childhood memories of building with toy blocks. Further encapsulating this simplicity, the design team limited the materiality to four key elements — red bricks, concrete, PTFE tents, and steel –- which enabled them to maintain the integrity of the building’s curving shape and achieve a tent-like space while concealing functional elements.

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
Curving Block from afar | all images by Hong Seokgyu

 

 

‘curving block’ exudes flexibility within tent-like interior

 

Situated in Anyeong-dong, Daejeon, an industrial complex known for its developed logistics and distribution industries, Curving Block emerges as a symbol of communication between spaces, neighbored by an interchange and numerous factories. In response to the client’s request for a design that facilitates product photography and creative and recreational activities, Sukchulmok Studio transformed an empty space between existing headquarters into a multi-functional zone. This site encompasses a private outdoor garden, a high-ceilinged internal hall, and a cyclorama wall which doubles as a product shooting studio.

 

The design balances openness and closure, creating a harmonious relationship between various materials and forms. Curving Block’s structure is characterized by a seamless circulation connecting the interior and exterior spaces through two entrances formed between the slightly warped gaps in the semi-circular mass. Inside, one of the project’s most notable features is its optical illusion effect. The space features a 3-meter-high reference point, where materials are separated and a half-dividing gesture is employed, giving rise to a two-dimensional illusion from a specific viewpoint. ‘An optical illusion effect occurs if you deviate from general spatial perception or perspective,’ notes the team at Sukchulmok Studio.

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
two entrances formed between curved gaps induce internal and external circulation

 

 

Throughout the space, furniture crafted from various iron textures adorns the red brick floor, enriching the tactile experience and emphasizing the physical properties of the site. Each piece of furniture has been custom designed for the project, inspired by the gestures of the space itself, the layered appearance of building materials, and the construction process, culminating in a harmonious interplay of form and function.

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
to maintain the purity of the shape, Sukchulmok Studio hid the functional elements

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
tents and concrete separated by a height of 3 meters

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
red brick flooring following the gestures of the building, blurring internal and external boundaries

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
a space completed with a reference point gives a two-dimensional feel at a particular viewpoint

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
semi-circular toilet wall made by casting at the same time as the external bar table

sukchulmok-studio-curving-block-designboom-1

the studio interior and a hall with a semicircular arch space

sukchulmok studio imposes PTFE tents onto concrete for photography studio in south korea
blocking outside light with blackout curtains

a giant toy curving block in anyeong dong daejeon 11
inside the studio

a giant toy curving block in anyeong dong daejeon 11
floor-standing lighting with oval head

a giant toy curving block in anyeong dong daejeon 12
custom-made furniture pieces

 

 

project info:

 

name: Curving Block

location: Daejeon, South Korea

architecture: Sukchulmok Studio
lead designer: Park Hyunhee

photographer: Hong Seokgyu 

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: ravail khan | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN KOREA (400)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (677)

SUKCHULMOK STUDIO (3)

WHERE PEOPLE WORK (835)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5