toronto’s superkül inc | architect transformed an old blacksmith’s shop in a back alley into the contemporary 40R laneway house. the building in mid-town toronto now houses a single-family residence measuring 850 sq. ft. the structure began life as a blacksmith’s shop in the 19th century and later becoming a silversmith’s shop and an artist’s studio. because of tight zoning restrictions, addition windows on the sides weren’t possible, so the architects focused on drawing light from above. this is noticeable in the two-story shaft with a skylight that runs along the building’s west side. the upper floor features two bedrooms with a wood clad courtyard in between. this courtyard leads to the rooftop garden. the building’s exterior is clad in the rusted steel cladding salvaged from before the renovation and black-stained knotty cedar.

http://superkul.ca

superkul inc | architect: 40R laneway house

superkul inc | architect: 40R laneway house

superkul inc | architect: 40R laneway house

superkul inc | architect: 40R laneway house

superkul inc | architect: 40R laneway house