‘house in hidaka’ by suppose design office in saitama city, japan all images courtesy suppose design office photographer: toshiyuki yano

hiroshima-based atelier suppose design office has sent us images of their newest project ‘house in hidaka’, a two-storey private house in saitama city, japan. plugged into the natural topography of the site, the design seeks to establish a direct relationship between the land and the dwelling by having the surrounding hills extend out from mid-height of the living space.

suppose design office: house in hidaka exterior view

suppose design office: house in hidaka facade treatment

composed of two volumes stacked on top of one another, the ground floor is a transparent box wrapped in glazing on all its sides. hosting the public programs – entrance, kitchen, dining, and living – the space is tied to the panoramic view of the site. built-in components such as a long table, shelves, and a bar surface is incorporated into the built-up foundation of the house, which protects the partially-buried mass from the pressure of the soil.

suppose design office: house in hidaka interior view

the upper volume, which covers a larger area than the level below, features a more solid expression, wrapped in panels of grey-washed timber. it administers a circuit-like circulation route by arranging its rooms on the parameter of the floor. in order to maintain the linear sight line of the space, the centrally located bathroom is encased in glass. the second storey retains its continuity to the rest of the house through two large voids that overlook the space below.

suppose design office: house in hidaka view from the dining space

suppose design office: house in hidaka from the second level

suppose design office: house in hidaka overlooking the ground floor

suppose design office: house in hidaka second storey

suppose design office: house in hidaka bathroom

suppose design office: house in hidaka night view

suppose design office: house in hidaka floor plan / level 0

suppose design office: house in hidaka floor plan / level +1

suppose design office: house in hidaka longitudinal section

project info:

principle use: private house site area: 451.13 m2 building area: 95.76 m2 total floor area: 138.05 m2 (1F: 54.27 m2 / 2F: 83.78m2) project architect: makoto tanijiri (suppose design office), kenji nawa (nawakenji-m) project team: suppose design office + nawakenji-m in charge: hiroshi yamagami structure: steel lighting: caravaggio opal P0 flooring: 1F: oak flooring / 2F: white ash flooring internal wall: diatomaceous earth, plaster finish ceiling: diatomaceous earth, plaster finish