‘house in tokushima’ by suppose design office in itanogun, kitajimacho, tokushima, japan all images courtesy suppose design office image © toshiyuki yano

japanese practice suppose design office has sent us images of ‘house in tokushima’, a single storey private residence in itanogun, tokushima, japan. drawing from the shading effect caused by a collection of trees in a forest, the design translates this law of nature by creating a ceiling that filters in sunlight through gaps in the surface.

suppose design office: house in tokushima street elevation image © toshiyuki yano

pushed in from the street line to the south, the house sits low to the ground with a simple front facade. the centrally running core was left completely transparent along the length of the house, lending views directly through the residence to the other side of the plot. a flat roof generously extends over the house, which reads as a collection of boxes arranged closely on the ground floor.

suppose design office: house in tokushima view of living space from outside image © toshiyuki yano

individual programs that require a level of privacy – bedroom, tea room, atelier, washroom – are accommodated in separate box-like volumes which were then treated like trees within a forest. the roof extends from the rooms providing a shaded area over the interstitial space between. as a result, a network of gaps in the ceiling allows direct sunlight to enter the interior. though artificial and regularly shaped, inhabitants experience the trajectory of the day through natural means. the communal space situated in the centre benefits from a heightened sense of openness. 

suppose design office: house in tokushima interior view image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima dining and kitchen image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima charred timber surface of the rooms image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima light coming through the gaps in the ceiling image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima internal window from bedroom image © toshiyuki yano

suppose design office: house in tokushima floor plan / level 0

suppose design office: house in tokushimalongitudinal section

project info:

principal use: single family hose main structure: timber construction (subset structure: steel) site area: 498.40 m2 building area: 234.468 m2 total floor area: 194.49 m2

project team: makoto tanijiri, masahiro hasimoto structural engineer: ohno japan