‘house in tosuien’ by suppose design office, hiroshima, japanimage © toshiyuki yanoall images courtesy of suppose design office

 

 

in the quiet residential area of tosuien, in hiroshima, japanese practice suppose design office has recently completed a house for a family withthree children. the particular residence offers its originality at first glance: the metal frame structure and overhanging concrete floor planes arecompletely covered in translucent panels like one large light box. an avid collector of motorcycles, the ground floor features ample room fortheir storage, with space for a vehicle on the exterior as the house is set back four meters from the road side. the next level contains the social program – dining and living rooms and kitchen – located partially within a concrete core that hides all the mechanical and plumbing systems, with the final storey left for all the bedrooms. the small corrugations of the plastic panes give a feeling of transparency but maintain a certainlevel of privacy, as the only real clear image exists within about a meter from the skin and is still a bit distorted. the interior is constantly illuminatedby natural diffuse light, with operable windows to provide ventilation. from the inside, the walls become blotched mosaics of the surrounding neighborhood, hinting at the general colors without exposing too much detail.

 

 

suppose design office: house in tosuienfront elevation and entryimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienkitchenimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienliving roomimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuiendining and living roomimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuientranslucent panels offer distorted hints of the exteriorimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuieninset metal frame and concrete floor planes make up the primary structureimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienbedroomimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienglowing house at nightimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienimage © toshiyuki yano

 

 

suppose design office: house in tosuienfloor plan / level 0

 

 

suppose design office: house in tosuienfloor plan / level 1

 

 

suppose design office: house in tosuienfloor plan / level 2

 

 

suppose design office: house in tosuiensection

 

 

project info:

 

 

location: hiroshima city,japanprincipal use: personal house site area: 135.09sqmbuilding area: 69.36sqmtotal floor area: 208.08 m2; (1f:69.36sqm  2f:69.36sqm  3f:69.36sqm)completion: november 2011design period: august.construction period: june 2011-november 2011structure:  steel structureclient: a couple and three childrenproject architect:  makoto tanijiri [suppose design office]project team: makoto tanijiri [suppose design office] + a.s.associates. in-charge: hajime nagano