suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

‘house in ota’ by suppose design office 

 

Sited at the top of a slope overlooking the Kanto plain in Japan’s mountainous Ota ward, House in Ota is a two-family dwelling conceived by Suppose Design Office for a couple and mother-in-law. The residential complex breaks down into five separate blocks, each crowned with a sloping roof. While gently partitioned to ensure privacy, the volumes still connect to one another to maintain the communal spirit. Furthermore, the architects ‘planned the house so that both couple and mother would have their own unique vistas, just as this one building is supposed to combine two residences, each with their own purposes.’

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
all images © Toshiyuki Yano

 

 

adopting a closed/open approach

 

Following a closed/open spatial design, the sharply pointed end of the triangular walls add depth to the landscape and create a gradation of light within each room. Meanwhile, on the opposite side of House In Ota, the thicker end suitably blocks external views to provide privacy where required and cuts off the landscape. This visual strategy extends to the one-sided sloped roof, responding to the town below and the mountain above. ‘Together with the wall, it narrows the landscape, suppressing strong sunlight from the south and bringing stable light from the north into the room,’ explains the Suppose Design Office team

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

 

 

In addition, by alternating between shorter volumes (entrance and bathroom) and taller ones (bedrooms and living-dining-kitchen), the sense of ‘opening and closing’ turns into transitional layers amid the landscape. ‘In a metropolitan, densely populated Japan where it is difficult to maintain distance from neighbors, walls, and roofs are important elements to protect residents’ privacy from the external environment. The walls and roofs of this house create a secure yet soft gap between the artificial landscape of the town and the great nature, encouraging the residents to coexist with their new environment,’ concludes the practice. 

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
five volumes connected throughout

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

 

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
slanted roofs and expansive openings

house-in-ota-designboom-full-2

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
living-kitching-dining area

 

house-in-ota-designboom-32

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
bedroom area with triangular wall

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
creating a sense of opening and closing

house-in-ota-designboom-full-5

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan

suppose design office turns sculptural blocks into private two-family dwelling in japan
the two-family house at nighttime

house-in-ota-designboom-full-3

 

 

1/24
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: House in Ota 

location: Ota, Gunma, Japan 

architecture: Suppose Design Office 

lead architects: Makoto Tanijiri, Ai Yoshida, Taichi Kimura

general contractor: Shinkenchiku Kobo

structural engineering: TECTONICA

furniture: Gallery CASA DE

landscape design: YAMAUMA

photography: Toshiyuki Yano

completion year: 06.2012

design period: 11.2016 – 11.2019

construction period: 12.2019 – 06.2021

site area: 965.75 sqm 

built area: 218.42 sqm 

gross floor area: 203.05 sqm 

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has been creating porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – explore the new mystic luxe collection on designboom! 

architecture in japan (1503)

residential architecture and interiors (3872)

suppose design office (49)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5