sutherland hussey: V&A at dundee shortlisted design
 
sutherland hussey: V&A at dundee shortlisted design sutherland hussey: V&A at dundee shortlisted design
oct 08, 2010

sutherland hussey: V&A at dundee shortlisted design

design proposal of ‘V&A at dundee’ by sutherland hussey all images courtesy sutherland hussey and V&A at dundee

 

 

edinburgh-based firm sutherland hussey architects is one of 6 shortlisted teams in the international design competition for the ‘V&A at dundee‘, a new chapter of london’s victoria and albert museum in eastern scotland. the center, which is planned to open in 2014, will be the nation’s new hub for design and culture.

the sole scottish firm on the shortlist, sutherland hussey looks at the region’s history and building culture and proposes a modern ‘crannog’, an artificial island construction which dates back more than 5,000 years. the new museum has a clear simple form, monumental in scale yet compact in plan. it connects back to the mainland by ways of a wide pedestrian ramp.

 

 

night view

 

 

(left) approach (right top) the entrance forcourt (right bottom) the view back to the city from the entrance forecourt

 

 

the placement of the V&A is at a crossroad of multiple urban experiences: the new city grid to the north east, the city centre to the north and north west, and the approach along the water from the south-west. the building intentionally sits off-axis to the spine-like union street axis to connect more directly with the discovery. the aim of this strategic placement is to establish a stronger relationship both physically and visually with the ship and the dock while having a more informal relationship with the static city grid. the effect is an increase in the center’s civic significance by its non-adherence to the rest of the city grain.

 

 

location plan (1) artificial sand banks (2) linear park (3) V&A dundee

 

 

site plan

 

all accommodation sits above the level of the dock to avoid the risk of flooding, resulting in a main entry way that is raised. the pedestrian ramp connecting the mainland to the arrivals stretches over the concrete wall which divides the discovery dock from the tidal dock, making the ship a part of the processional route to the museum.

to conceal from view the structural piles supporting the building, a ‘skirt’ of non-structural, pre-cast concrete posts line the perimeter. at night, the base is lit from underneath the pier structure to create a rhythmic light effect.

 

 

(left) exploded axo (top right) cast glass lantern (middle right) gallery 1 on the top floor – naturally lit from above (bottom right) the main entrance and shop with stairs up to the foyer

 

the gallery spaces are designed to have maximum flexibility both structurally and spatially. galleries 1 and 2 at the top of the building have the option of being completely day-lit.  the foyer space beneath the galleries offers a panoramic view across the firth. in order to free up the space with uninterrupted sight lines, the vertical service shafts located along each edge of the plan support a system of steel trusses in the walls to ensure that the space is column-free.

 

 

the main foyer, a tall space with panoramic view of the tay

 

the upper layer of the building features a lantern like skin constructed out of translucent glass. this acts as a unifying element whilst serving as a rain-screen and an effective environmental buffer. at night, the facade is lit from behind the lantern to showcase dynamic lighting effect to correspond to the local weather and tidal conditions. the building becomes a large barometer to the people of the city.

 

 

section B-B (1) gallery 1 (2) gallery 2 (3) plant (4) gallery 4 (5) office (6) foyer (7) cafe (8) creative learning zone (9) knowledge exchange zone (10) practitioner’s zone

 

 

south-east elevation

 

 

floor plan / level 3 (1) gallery 4 (2) gallery 3 (3) foyer (4) restaurant (5) void

 

 

floor plan / level 4 (1) gallery 1 (2) gallery 2 (3) foyer (4) plant (5) loading area (6) void (7) gallery link

 

 

section A-A (1) gallery 1 (2) foyer (3) entrance hall (4) object prep space (5) loading bay

 

 

south-west elevation

 

 

 

floor plan / level 1 (1) cafe (2) creative learning zone (3) entrance hall (4) shop (5) bar

 

 

floor plan / level 2 (1) foyer (2) office (3) kitchen (4) void (5) external terrace

 

 

floor plan / level 0 (1) practitioner’s zone (2) knowledge exchange zone (3) active object store (4) exhibition workshops (5) object prep space (6) loading bay (7) forklift store (8) plant (9) refuse

(extension) floor plan / level 0 mezzanine

the other shortlisted firms are kengo kuma, snøhetta, REX, steven holl, and delugan meissl.

the university of abertay dundee is currently hosting ‘V&A at dundee – making it happen’ which will exhibit all six shortlisted designs in drawings and models. the public is invited to give their input and opinions of the designs until the 4th of november, 2010. the winner will be announced in early november with the final building planned to open in 2014.

  • really really legible drawings. great.

    benny says:
  • I.M. Pei had the same strategy of an island museum with the MIA in Doha. The problem is that his servicing concept stacked art loading under the pedestrian access. The loading area functions poorly and the ‘bridge’ is undermined.

    Looks like a similar problem here — hope they can resolve it better.

    bill says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
490,142 subscribers
- see sample
- see sample