syte architects transforms studio in london with floating mezzanine and plywood staircase
 

syte architects transforms studio in london with floating mezzanine and plywood staircase

the studio at greville road in london dates from the late 19th century and was once the work place of the sculptor willi soukop. its current owner is the artist ben pulsford who has used the studio for the last 20 years. the requirement of the brief presented to syte architects was for the creation of additional work space together with plenty of storage for the artist’s canvases and materials.

syte architects greville road studio
all images by james morris

 

 

the project entailed the insertion of a floating mezzanine into the seven-metre vaulted studio space. syte architects designed the new floor so that it kept free of the perimeter walls and the tall studio doors. glass floor panels run along two sides of the mezzanine to maintain the sense of openness.

syte architects greville road studio
a new staircase was conceived to be an integral part of the large storage unit

 

 

meanwhile, a new staircase was conceived to be an integral part of the large storage unit and read as one entity. the spacing of staircase treads established a module which formed the rhythm of the whole storage unit. these developed into a series of vertical fins that could be inhabited in various ways for the storage of paintings and materials. double depth storage is available under the first flight, slimming to a single depth under the upper flight. the entire storage unit is constructed from birch-faced plywood.

syte architects greville road studio
the spacing of staircase treads established a module which formed the rhythm of the whole unit

syte architects greville road studio
double depth storage is available under the first flight of stairs

syte architects greville road studio
the project entailed the insertion of a floating mezzanine level

syte architects greville road studio
the new floor is kept free of the perimeter walls and the tall studio doors

syte architects greville road studio
glass floor panels run along two sides of the mezzanine to maintain the sense of openness

syte architects greville road studio
the building dates back to the late 19th century

syte architects greville road studio
artist ben pulsford has used the studio for the last 20 years

syte architects greville road studio
the building was once the work place of the sculptor willi soukop

syte architects greville road studio
the greville road is located in northwest london

 

 

project info:

 

name: greville road studio
location: london, UK
total cost: £154,800.00
gross internal floor area at start: 41.9 square metres
gross internal floor area upon completion: 64.3 square metres

 

architect: syte architects
structural engineer: michael barclay partnership lighting consultant: syntax lighting
main contractor: aspect construction
supplier: ERCO lighting
supplier: peak oak
photography: james morris

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: philip stevens | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,101 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine