‘cloudy house’ by takao shiotsuka atelier in oita, japan all images courtesy takao shiotsuka atelier image © toshiyuki yano

japanese architecture practice takao shiotsuka atelier has shared with us images of ‘cloudy house’, a two-storey private dwelling in a small-scale residential suburb of oita-city, japan. surrounded by other low-lying houses as well as farmlands and fields, the design focuses on the site’s flow of light and wind to create a living space that is open to its environment.

takao shiotsuka atelier: cloudy house within context image © toshiyuki yano

describing a classic gable-roof form, the overall volume of the house is simple yet distinct in its exterior expression. running through the spine of the layout is a tunnel-like passageway that tapers inwards in a funnelling fashion. serving as the entrance, the sheltered void space opens up the inward-facing programs while maintaining their privacy from views. the metallic cladding wraps around the elevations and roof with skylights extruding out of the surface.

takao shiotsuka atelier: cloudy house street view image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house elevation image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house passageway image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house entrance image © toshiyuki yano

predominantly finished in a light shade of wood, the interior maximizes the effect of the site’s natural daylight, taking in sunlight from the roof and elevated windows. the house’s circulation is reserved at the center of the layout, longitudinally reaching one end to the other with a midway second-storey landing. built-in shelving which runs along one side of the stairs, transforming the space into a library. two large holes on the roof have been excised to create outdoor terraces with views of the immediate surrounding.

takao shiotsuka atelier: cloudy house view of passageway from inside image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house interior view of room image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house hall image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house views of staircase and built-in shelving images © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house second storey and landing image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house living space image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house kitchen image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house dining space image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house roof terrace image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house tiered outdoor space image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) bathroom (right) view of passageway from bathroom images © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house at night image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house image © toshiyuki yano

takao shiotsuka atelier: cloudy house site plan

takao shiotsuka atelier: cloudy house floor plan / level 0

takao shiotsuka atelier: cloudy house floor plan / level +1

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) longitudinal section – A1 (right) cross section – A2

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) longitudinal section – B1 (right) cross section – B2

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) longitudinal section – C1 (right) cross section – C2

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) west elevation (right) south elevation

takao shiotsuka atelier: cloudy house (left) east elevation (right) north elevation