takashige yamashita's ‘children’s forest’ kindergarten is backdropped by mount fuji

takashige yamashita's ‘children’s forest’ kindergarten is backdropped by mount fuji

children’s forest: a kindergarten enveloped by hinoki trees

 

Nestled amidst the scenic foothills beneath Mount Fuji, Japanese architecture practice Takashige Yamashita Office builds a playful Children’s Forest kindergarten. The space caters to the holistic development of children up to age five, and embraces the forested context to promote memories of the surrounding woods amongst its young students.

 

The initial visit to the site revealed to the team a haven enveloped by Hinoki trees, where the dappled sunlight casts patterned shadows across the forest floor. This area sparked the design strategy, which envisions a sunlit sanctuary nestled within the woods. The undulating terrain and the elevation rise of three to four meters towards the western edge of the site were preserved as a crucial aspect of the project. Recognizing these natural features as invaluable components of childhood education, the architects embraced them to provide the children with an authentic connection to their environment.

takashige yamashita children's forestimages © Kai Nakamura | @kainakamuraphotography

 

 

clustered boxes are enclosed by shifting roof plates

 

The architects at Takashige Yamashita Office design the Children’s Forest kindergarten as a grouping of cubical units each designated to an individual age group — as well as additional programming like temporary care spaces and a teachers’ lounge. These units are thoughtfully positioned at varying ground levels and angles, each oriented to frame unique views of the forest and surroundings. A terraces opens onto a wide grass lawn for play, while the rooms nestled within the forest offer a tranquil atmosphere conducive to focused learning. A central courtyard space in-between these converging volumes opens to the sky with a curving skylight.

takashige yamashita children's forest

 

 

sunlit playscapes by takashige yamashita office

 

The concept of interconnectedness drives the design of Takashige Yamashita Office’s Children’s Forest kindergarten. Ramps and in-between spaces facilitate the effortless flow between the room units, creating an interior landscape where children can engage in play, crawling, and climbing even during rainy weather. At the heart of the building, a multipurpose hall is fit to accommodate up to one hundred and fifty people, serving as a communal hub for playtime and events.

 

Despite its expansive roof, the design allows for the infusion of natural light and glimpses of greenery, weaving nature into its interiors. The open courtyard, furnished with a wooden deck, provides a safe haven for the youngest members of the kindergarten, while older children can explore climbing boulders that extend to the elevated back yard, enveloped by the forest.

takashige yamashita children's forest
the kindergarten is surrounded on two sides by a forest of hinoki treestakashige yamashita children's forest
the clustered boxes are topped by shifting, overlapping roof plates takashige yamashita children's forestan interior communal hub allows space for play even during rainy days

takashige-yamashita-office-takane-no-mori-nursery-school-childrens-forest-japan-designboom-06a

natural light enters the space despite the vast rooftops

takashige yamashita's ‘children’s forest’ kindergarten is backdropped by mount fujiin-between space opens up to become a sunlit courtyard

takashige-yamashita-office-takane-no-mori-nursery-school-childrens-forest-japan-designboom-08a

intersecting roof plates lend unexpected, curving skylights

 

1/3
floor plan
floor plan
site plan
site plan
sections
sections

project info:

 

project title: Takane No Mori Nursery School

architecture: Takashige Yamashita Office @takashigeyamashitaoffice

location: Shizuoka, Japan

completion: February 2023

photography: © Kai Nakamura | @kainakamuraphotography

 

design team: Takashige Yamashita, YoungAh Kang

structural engineer: Hiraiwa Structural Consultants
MEP engineer: Nagano Engineering
general contractor: Usuko Sangyo + Tonbo Sougo Kensetsu

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

architecture in japan (1511)

children's spaces (116)

school architecture and design (697)

takashige yamashita office (3)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5