takeshi hosaka architects: daylight house
 
takeshi hosaka architects: daylight house
sep 26, 2011

takeshi hosaka architects: daylight house

‘daylight house’ by takeshi hosaka architects in yokohama, japan all images courtesy takeshi hosaka architects image © koji fujii / nacasa&partners inc.

kanagawa-based practice takeshi hosaka architects has sent us images of ‘daylight house’, a two-storey private dwelling for a family of four in yokohama, japan. focusing on the natural illumination of the interior space as the core element of the design, the house utilizes 29 skylights and a system of curved acrylic panels to fill the rooms with daylight.

takeshi hosaka architects: daylight house exterior view image © koji fujii / nacasa&partners inc.

surrounded by a mix of building typologies ranging from 10-storey condominiums to office buildings, the residence stands on a foundation that is sunken in a storey below the street level. a small set of outdoor staircase reaches a slim garden in the front, creating a private entrance for the inhabitants. wrapped in a skin of metallic panels, the structure acquires an unassuming street facade with no apertures lending views of the domestic space within.

takeshi hosaka architects: daylight house street view image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house outdoor staircase and entrance images © koji fujii / nacasa&partners inc.

open to a height of two-storeys, the presence of the ceiling is central in the communal space of the house. a grid measuring approximately 1500mm x 1600 mm serves as the basic armature with sheets of curved acrylic resting in between. artificial white light set at equidistance of the skylights exaggerate the illumination from above and are dispersed by the translucent panels. to achieve the ideal effect, a number of mock-ups experimenting with the size of the structure, colour of the acrylic and the finish of the interior panels were developed. the interstitial air space between the acrylic surface and the roof acts as a climate-controlling buffer zone: hot air heated by the sun is ejected during the summer, while in the winter, the layer ensures a stable microclimate.

takeshi hosaka architects: daylight house interior view image © koji fujii / nacasa&partners inc.

bedrooms and private studies are compartmentalized in rooms with an open top. featuring large foldable doors, the spaces can be fully incorporated into the main livingspace or closed off for privacy. a loft level partially sits on top of the children’s bedroom and serves as a neutral platform for multiple functions.

takeshi hosaka architects: daylight house from the living space image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house kitchen image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house doors closed image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house doors open image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house images © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house ceiling structure image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house skylight image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house views of children’s room images © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house from study image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house views from the loft level images © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house images © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house plants integrated into the layout image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house in use image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house interior conditions at night image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house from the loft level at night image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house roof image © koji fujii / nacasa&partners inc.

takeshi hosaka architects: daylight house site map

takeshi hosaka architects: daylight house floor plan / level -1

takeshi hosaka architects: daylight house floor plan / level 0

takeshi hosaka architects: daylight house section

takeshi hosaka architects: daylight house east elevation

takeshi hosaka architects: daylight house west elevation

takeshi hosaka architects: daylight house south elevation

takeshi hosaka architects: daylight house north elevation

project info:

site: 114.92 m2 building area: 73.60 m2 floor area: 85.04 m2 building height: 5388 mm storeys: 2 structure: wooden

  • plants in the middle of the way? not so well integrated
    nice but very claustrophobic

    juju
  • yet another piece of boring ubiquitous sterile impersonal japanese architecture! cue ubiquitous overhead electrical lines, cue high density low-rise living, cue lack of vegetation zzzzzzzzzzzzzzzzz

    snore
  • Really like it!! different and functional…

    Leeya
  • Creative and Innovative!

    burak
  • doesn’t look like home

    hala
  • It would make a great baking center: no shadows, sterile walls, and no windows burglars could use.

    Maybe japanese cities are built in a way where you’re actually glad if you don’t ever look outside a window, so if you want your privacy you have to build a bunker.

    Alec
  • This is a beautiful space, perhaps better served as an art gallery or office. I don’t think the family members would have much privacy. This looks to be a very intense living environment.

    Joy
  • All that light seems so clinical, unvaried, relentless — Elvis Costello’s “shadowless heart” (literally). Interesting, though.

    Tom P
  • I hate everything except the ceiling treatment which is A+ excellent, its the best feature and really transforms the space, giving the illusion of much more airy space which isnt actually there. Great work.

    charles
  • I wouldn’t necessarily have the parents’ bedroom so close to the kids’, but it’s a great use of space. I also love the integration of the plant.

    Maryline

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,217 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine