taku sakaushi / OFDA: firefly squid
 
taku sakaushi / OFDA: firefly squid
jun 09, 2011

taku sakaushi / OFDA: firefly squid

‘firefly squid’ by taku sakaushi / OFDA in tokyo, japan all images courtesy taku sakaushi / OFDA

 

 

 

‘firefly squid’ by japanese architect taku sakaushi / OFDA is a two-storey italian restaurant in a compact business district of tokyo, japan. despite facing an extremely small site measuring 56 square meters, the design includes an alley-like outdoor garden that runs along the south-west side of the plot, connecting the dining space with the exterior through a continuous strip of glazed wall.

taku sakaushi / OFDA: firefly squid street face

 

 

 

asymmetrical in profile, the street face offers a low visual access to the interior of the restaurant. the entrance is carved out from the right side of the elevation which can be concealed by a swinging door that runs up the whole height of the structure. clad in metallic panels, the exterior is read as a solid volume which seemingly floats on top of the glazed base.

taku sakaushi / OFDA: firefly squid (left) exterior view (right) interior view

 

 

 

the interior is linearly arranged with bar seating that looks directly into the kitchen. a private party room is accommodated in the back with a larger dining space on the second level. while slim in proportions, the visual access to the garden outside generates an illusion of extension while simultaneously concealing the urban qualities of the site.

taku sakaushi / OFDA: firefly squid (left) at night (right) view of bar seating

taku sakaushi / OFDA: firefly squid

taku sakaushi / OFDA: firefly squid floor plan / level 0 (1) entrance (2) counter seats (3) box seats (4) kitchen (5) party room (6) warehouse (7) bathroom (8) void space (9) pathway garden

taku sakaushi / OFDA: firefly squid floor plan / level +1

taku sakaushi / OFDA: firefly squid (left) cross section (right) south elevation

taku sakaushi / OFDA: firefly squid west elevation

 

 

 

project info:

 

site area: 56 sqm building area: 54 sqm total floor area: 90 sqmstructural engineer: jun sato assistant architect: yuki kato construction: daiyasu kensetsu

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,151 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine