tammo prinz proposes stacked rings as helsinki’s guggenheim
all images courtesy of tammo prinz architects

 

 

 

german practice tammo prinz architects recently shared with us their proposal for the guggenheim helsinki museum competition, stemming from the nature of the curved marinas and nearby islands. the design manifests as a series of massive structural rings, stacked upon and intruding into one another to bridge over to the sunken  public plaza in the water. circulation is situated along the periphery of the rings leaving the center open for various large exhibition spaces, similar to new york’s guggenheim but on a more horizontal plane. the rings allow for easy regulation of transparency and consequently provides various environments suited for different types of art and external visual experiences. the structure greets the visitor on land, elevates them to see panoramic views of the city and harbor, and then lowers them below water line to a sub-marine exterior plaza.

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
entrance into the grounded ring, the lobby

 

 

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
street view

 

 

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
a newly created marina as an incomplete ring on the water

 

 

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
inside the main lobby, light filters in through slices in the rings

 

 

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
view from the water

 

 

tammo prinz proposes stacked rings as helsinki's guggenheim
formal concept

 

 

 

drawings