tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards
 

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects, led by yo shimada, has renovated a 40-year-old building in hōfu, japan, transforming it into a house and office for a brewing company. the original building has been remodeled to include living spaces as well as an office, warehouse facilities, a shop, and more. ‘the client for this project is the owner of a brewery founded in 1865,’ explains yo shimada. ‘apart from the traditional products soy and miso, the company also work on developing new products using the old techniques refined through the brewery’s history.

’

tato architects house office
all images by shinkenchiku sha

 

 

while the actual brewing process is located elsewhere, the client wanted to a place for other parts of his business; such as an office, a shop, and a storage space for nationwide distribution of the products. ‘
fortunately, the building for this renovation project was large, so it was possible to create both house and business within the frame of the existing architecture,’ continues shimada, founder of tato architects.

tato architects house office

 

 

wanting to bring a part of the brewery’s history into the project, the architect clad the outer walls in charred wood sourced from old miso barrels. 
the roof and main structure of the original building was kept intact, with new spaces inserted at 45 degrees against the grid of the existing configuration. ‘the idea of twisting the spaces 45 degrees is to create a more ambiguous feel between the old and new architecture,’ says the japanese architect. ‘it also creates diverse spaces under the eaves and courtyards, like wedged pieces of land between square fields.’

tato architects house office

 

 

as the building comprises both public as well as residential spaces, the design team chose to organize the functions in accordance with their need for privacy: the warehouse and shop is located to the north facing the road, the office and prototyping room for product development is placed in the center, and furthest back is the client’s private residence. ‘looking from one room, the layers of glass doors and walls create depth and gradation, blurring the boundaries between spaces,’ explains yo shimada.

tato architects house office

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

tato architects organizes house and office in japan with angled walls and internal courtyards

 

 

project info:

 

name: house and office in hofu
location: hofu, yamaguchi, japan

type: house /family structure / parents + children
design: tato architects/yo shimada
team: yo shimada, keita kurokoshi 

planting
: COCA-Z tatsuya kokaji
construction: fukumitsu juken/makoto ikeda
structure: main structure, steel
scale: one-story house

site area: 1,230 sqm

building area: 460 sqm

total floor area: 460 sqm
completion
: 2018
photography: shinkenchiku sha

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    504,237 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine