tato architects/yo shimada: house in rokko
 
tato architects/yo shimada: house in rokko
jun 25, 2012

tato architects/yo shimada: house in rokko

‘house in rokko’ by tato architects/yo shimada, kobe, japan image © ken’ichi suzuki all images courtesy of tato architects/yo shimada

positioned on mt. rokko, with commanding views overlooking kobe, japan, the ‘house in rokko’ by japanese architect yo shimada of tato architects confirms an exploration of minimizing physical impacts upon the environment while maintaining vistas for residents. the site’s location along the steep slope eliminated the possibility of using heavy machinery to drive piles. a 3.5 meter by 13.5 meter plane is secured for the foundation, requiring manual digging from the nearby breast wall to hold back the earth’s soil. resting above the concrete pad, the two-storey steel structure forms an open, glass-enclosed ground level and private upper level clad with metal panels.

the transparent entry area contains a living, dining area and kitchen along with a visitor’s toilet and bicycle storage for the owner. the environment is fully enjoyed from this space, nearly eliminating the boundary between the indoors and outdoors. the setting is ideal for entertaining guests and interacting with friends. an open-riser stairway with galvanized steel treads leads to the bedrooms and washroom. the gabled ceiling expressed the exterior’s roof form, responding to the neighboring existing homes. wide openings within the facade generate natural ventilation while a thermal storage system within the concrete slab works alongside a far-infrared radiation film floor heating system.

tato architects/yo shimada: house in rokko view of the city from the residence image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko glass-enclosed ground floor and private metal-clad upper level image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko transparent ground level contains the active funciton sof the home image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko view through the transparent ground floor image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko side view through the transparent ground floor image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko stairs to the upper level with the dining area beyond image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko stairs leading to the first floor images © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko (left) prismatic wall (right) gabled ceiling expressed the exterior form images © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko view from the interior image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko (left) washroom along the western side of the plan (right) bathtub images © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko cantilevered balcony image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko view form balcony image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko view of home within surrounding context image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko illuminated at night image © ken’ichi suzuki

tato architects/yo shimada: house in rokko study model iterations

tato architects/yo shimada: house in rokko study model

tato architects/yo shimada: house in rokko study model

tato architects/yo shimada: house in rokko construction process

tato architects/yo shimada: house in rokko construction process

tato architects/yo shimada: house in rokko construction process

tato architects/yo shimada: house in rokko site plan

tato architects/yo shimada: house in rokko floor plan / level 0

tato architects/yo shimada: house in rokko floor plan / level 1

tato architects/yo shimada: house in rokko section

tato architects/yo shimada: house in rokko exploded axonometric

project info:

project name: house in rokko location of site: kobe japan site area: 295.31m2 building area: 56.00m2 total floor area: 94.50m2 type of construction: steel program: house&atelier project by: tato architects principal designer: yo shimada design period: jan. 2010 – mar. 2011 construction period: aug. 2011 – nov. 2011

  • Hi! does anyone know what the material used to make the color effect on the windows of the second floor? a filter? film? Thanks!

    Joana
  • banzai! notch one up for the architects. well thought out and very sensitve to the environment (the construction process) and respectful of the existing architecture of the area. the design very basically reflects the industrial look of the city of kobe. contextually and \”organically\” (wright\’s) put together. cheers to more design that makes sense!

    nelson d reyes architect
  • niceeee …
    http://www.download-dota.info/

    Alexia
  • nice plants

    jj
  • Good japanese case of study. Well done. Regarding comments: I can’t stand on the cosy word. Its a confusing word. Please use: warm, comfy, beauty, etc. Real adjectives.

    Keykeeper
  • fell good ,

    bunchong
  • Clear, light and efficient like a katana! Bravi!

    Tico
  • look really cosy ;D

    :O

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,968 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine