tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi
 
tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi
jul 03, 2012

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi

‘house of futakoshinchi’ by tato architects/yo shimada, kanagawa, japan image © mitsutaka kitamura all images courtesy of tato architects/yo shimada

designed by japanese architect yo shimada of tato architects, the ‘house of futakoshinchi’ is positioned upon a remnant lot in the urban grid of kanagawa, japan. the dwelling arranges 92.45 square meters of internal program upon a 77.63 square meter site, maintaining a building footprint of 4.8 by 7.4 meters. reaching 8.2 meters in height, the six storeys are interconnected with two stairways, one which connects three levels and another which connects two floors. broiled cedar, a durable wood surfaces the walls, serving as a structural element with fire resistant capabilities.

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

a concrete entrance hall accommodates and stores the owners motorbike as well as facilitating DIY hobbies. situated partially underground, the bedroom is surfaced with paulownia wood to control the humidity. continuing upward, dwellers ascend towards the combined dining area and kitchen on the first level. after another turn and rising another platform, inhabitants find the living room. continuing in this spiraling manner, sunlight begins to illuminate rooms from overhead skylights down to the bottom-most floor. a bathroom on the rooftop is enclosed with glass walls, creating an open yet visually secured atmosphere.

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi images © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi images © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi images © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi images © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi images © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi bedroom image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi bedroom image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi bathroom image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi access to terrace from bathroom image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi main entry image © mitsutaka kitamura

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi floor plan / level 0

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi floor plan / level 1

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi floor plan / level 2

tato architects/yo shimada: house of futakoshinchi section perspective

project info:

project name: house in futakoshinchi architects: yo shimada project team: tato architects construction:    masashi ouji location: kanagawa, japan district: residential type: house site area:    77.627 m2 bldg. area:   35.05 m2 gross floor area:  92.45 m2 bldg. coverage ratio:  60% gross floor ratio:  200% structure: wooden max. height:   8.244m landscape area:  0 m2 exterior finish: concrete                            year of completion: 2010 design period: may.2008 – apr. 2009 completion period: sep.2009 – jan. 2010

  • Very interesting your post, all the information that you wrote is very interesting and very helpful, in addition the images I have liked them very much and I will be in constant visit to your blog. Thank you very much, good job!

    sarco architects
  • The balance of the natural wood features against the plaster background is exceptional. Setting it all off is the masterful play of natural light. The bedrooms with their full wood paneling are a welcome, calming respite.
    Such a balanced Raumplan unfortunately could not be easily replicated in the US with our litigious need for railings and balustrades everywhere.

    Hearsawho
  • Nobody would need Valium if we all lived in such a calm environment. I could only wish.

    Jim

    Jim C.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,957 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine