tato + phorm revive elements of local queenslander style for stilted australian residence
 

tato + phorm revive elements of local queenslander style for stilted australian residence

tato architects, in collaboration with phorm architecture + design, has designed an elevated hillside dwelling in brisbane, australia. the two-story home, which contains a total living area of only 185 square meters, follows current trends in experimental, residential architecture by combining interior and exterior spaces. the architects describe their mission, ‘the project seeks to initiate a fresh outlook to reclaim the comfort inherent in interfaces between semi-outdoor spaces and the environment, and its power to connect people to their surrounding climate, cities, and communities.’

tato hamilton house
tato architects collaborated on the project with phorm architecture + design
all images by christopher frederick jones

 

 

the city of brisbane is the capital of the australian state of queensland. it is home to a specific style of architecture called the ‘queenslander’ — a traditional style of wooden stilted house complete with a veranda. this architectural element provides shade in the interior and an intermediate space to accept guests. the existing home was raised, with the intention of creating an extension underneath with the style and minimal feel of a japanese dwelling. the interior ceiling was designed as a matrix of geometric triangles — a result of the intersecting protruding elements of the structure that provide additional outdoor, semi-private living spaces. 

tato hamilton house
the design utilizes an existing structure, but also extended the living space below

 

 

‘the large apertures are hidden under the eaves, shielded from the strong brisbane sun,’ describes tato architects‘due to the reflections and permeations of light from the slanted glass, the inner and outer landscapes are intricately mingled together, and merge into one when the glass doors are left wide open.’ less traditional element of the interior involves the extensive kitchen island and its interaction with the central staircase. the wooden island extends over the open staircase, resting on the metal banister. this design concept utilizes the limited area, providing the inhabitants with a surplus of preparation space. the architects seamlessly integrate elements of japanese living into a structure that embodies many aspects of local, queensland architecture. 

tato hamilton house
the main steel elements of the structure transcend into the interior

tato hamilton house
the client was inspired by the clean lines and minimal living habits associated with japanese culture

tato hamilton house
the architects blended interior and exterior spaces into a single entity

tato hamilton house
the stairway stands as a primary sculptural aspect of the interior

tato hamilton house
the architects hoped to re-open discourse on the capacity and relevance of the ‘queenslander’ style

tato hamilton house
the veranda keeps sunlight off the building’s outer walls

tato hamilton house
the entrance porch can function as an outdoor eating space and greeting area

tato hamilton house

tato hamilton house
both the interior and exterior contain dining and living spaces

tato hamilton house
the elevated hillside dwelling is located in the australian city of brisbane

Save

Save

  • Lots of views of—and for—your neighbors. It is clearly a good use of the site and creative enough, but it needs to be in the country.

    Jim

    JimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,213 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine