TAN builds the residence in megara between mountain and plain
 
TAN builds the residence in megara between mountain and plain TAN builds the residence in megara between mountain and plain
feb 09, 2015

TAN builds the residence in megara between mountain and plain

TAN builds the residence in megara between mountain and plain
image © petros perakis
all images courtesy of tense architecture network

 

 

 

in between the megara plain and the gerania mountains, a triangular concrete structure designed by greek studio tense architecture network serves as a home lost amidst a sea of over 300 olive trees that takes cues from its landscape in an effort to become a more symbiotic part of its ecosystem. the premise of the design is straight forward, a triangular footprint that funnels views to the nearby mountains made of a concrete shell that folds, opens, and strategically conceals parts of the house. two courtyards, one at the southern entrance and one internal patio located between the bedrooms, afford plenty of natural light and ventilation to the interior spaces while helping to integrate the natural benefits of the environment into the home. a pitched green roof cultivating several native plant species adds to the flora of the area while at the same time provides an effective natural insulating membrane to the thermal mass. deep overhangs and operable glass walls ensure a climatically controlled interior environment that can open to become an extension of the exterior. the outer concrete partitions, while forming large openings extending views over the plain and mountains, are also used as protective barriers from the elements and to support privacy, which slender vertical openings controlling views without entirely neglecting natural light.


north facade
image © petros perakis

 

 


solid concrete wall controls views and direct sunlight
image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


entry into a protected courtyard
image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


large glass walls open to the exterior elements
image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


view towards the main entry
image © petros perakis

 

 


kitchen and dining area- a custom fireplace mantel spans to become a dining table, terminating into the kitchen island
image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


large overhanging eaves control direct sunlight
image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 


image © petros perakis

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

site area: 11.000 m2 groundfloor area: 200m2
construction: 2011-2014
project team: tilemachos andrianopoulos, kostas mavros, thanos bampanelos
collaborator: athanasios kontizas_structural engineering
photography: petros perakis

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,208 subscribers
    - see sample
    - see sample