tezuka architects: ring around a tree
 
tezuka architects: ring around a tree
jul 11, 2011

tezuka architects: ring around a tree

‘ring around a tree’ by tezuka architects, tachikawa, tokyo, japan image © katsuhisa kida /FOTOTECA

 

 

japanese practice tezuka architects has completed ‘ring around a tree’, a dual-purpose annex building at fuji kindergarden – designed by the duo in 2007 – in tachikawa, tokyo, japan. sited adjacent to the existing school, the structure functions as both english-language classrooms and as a waiting station for school buses.

tezuka architects: ring around a tree half of the structure is enclosed while the other half is exposed to the external environment image © katsuhisa kida /FOTOTECA

 

 

permeated by wandering branches and overgrown foliage, the structure looks to destroy the boundaries between internal and external, and built and natural environments. seven staggered floor plates modestly surround the mature and twisting tree, its columns and stairways dissolved into the shadows of the leaves and hardwood.  tezuka architects: ring around a tree the structure surrounds a zelkova tree that was partially uprooted during a typhoon and miraculously recovered image © tezuka architects

 

 

the continuous centripetal form reflects that of the main building, its partially exposed volume sheltered by the trees large canopy. contained within a five meter height, the open, treehouse-like structure features a series of compressed and enclosed spaces accessible only to crouching, crawling children. void of many barriers, the offset platforms are covered in soft rubber mats that help cushion the small, tender bodies and inevitable accidents.

tezuka architects: ring around a tree looking from the ground floor up image © katsuhisa kida /FOTOTECA

 

 

the glass enclosed unit hosts two classrooms that are clear of traditional desks and chairs. each consuming one floor, the learning environments aim to project a fruitful and liberating atmosphere that is free of constrictive elements.

tezuka architects: ring around a tree the structure was built around the tree, preserving every branch and limb image © tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree thin railings disappear into the shadows of the tree image © tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree small compartments – ranging in height from 600mm to 1200mm – are intended for children only image © tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree rubber mats cushion the crawling children and inevitable falls image © katsuhisa kida /FOTOTECA

tezuka architects: ring around a tree ropes are strung above certain branches so that the children do not climb on them image © tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree lookout on the top level image © tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree view towards classrooms image © katsuhisa kida /FOTOTECA

tezuka architects: ring around a tree two classrooms are housed within the glazed structure image © katsuhisa kida /FOTOTECA

tezuka architects: ring around a tree in context – school to the left, parking lot and main road ahead image © katsuhisa kida /FOTOTECA

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 0 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 1 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 2 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 3 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 4 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree floor plan/ level 5 image courtesy tezuka architects

tezuka architects: ring around a tree section image courtesy tezuka architects

 

 

project info:

 

construction: nichinan-tekkou area: 146.98 square meters

Save

  • Really really delightful and rewarding in many ways, needs to become a template for the general (young) population in many cities beyond these lucky few kids. I’m sure they never tire of the stimulation.

    Simonalexander
  • Beautifully integrated as both a play space and classroom. Elegantly abstracted forms provide a rhythmic counterpoint to the tree.My only complaint would be a desire to see more earth surrounding the tree.

    Doug C.
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,052 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine