tham & videgard arkitekter: garden house
 
tham & videgard arkitekter: garden house
jan 28, 2009

tham & videgard arkitekter: garden house

‘garden house’ by tham & videgård arkitekter image © åke e:son lindman / lindman photography

 

 

 

stockholm based practice tham & videgård arkitekter completed ‘garden house’, a single family residence in coast of mälaren, södermanland. clad with a wooden lattice for climbing vegetation, the dwelling is conceived as an integrated vertical addition to the garden, where indoor and outdoor spaces gradually blend and interact.

 

positioned along a steep slope, the building’s footprint assumes the boundary of its triangular site. due to the elimination of a north facing facade, sunlight is capable of reaching all three facades, helping plants climb the encompassing trellis. the screen intermittently overlaps windows providing additional privacy to inhabitants. a roof terrace opens to fresh air and views of nearby lake mälaren and surrounding hills.

tham & videgard arkitekter: garden house plants climbing the facades wooden trellis image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house south elevation image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house‘ south elevation at the acute corner image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house windows and doors penetrate the lattice image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house adjacent garden image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house entry to dining area image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house trellis detail image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house vegetation grown into the trellis image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house detail of the dwelling’s iconic acute corner image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house interior view of the acute corner image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house sitting area within the acute corner image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house kitchen image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house kitchen image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house stair leading to roof terrace image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house portal to roof terrace image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house view of lake mälaren and surrounding hills image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house south elevation at dusk image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house illuminated from the interior at dusk image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house acute corner at dusk image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house illuminated at night image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house illuminated at night image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house model image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house model image © åke e:son lindman / lindman photography

tham & videgard arkitekter: garden house site plan image courtesy of tham & videgård arkitekter

tham & videgard arkitekter: garden house floor plan / level 0 image courtesy of tham & videgård arkitekter

tham & videgard arkitekter: garden house floor plan / level 1 image courtesy of tham & videgård arkitekter

tham & videgard arkitekter: garden house roof plan image courtesy of tham & videgård arkitekter

 

 

project info:

 

location: coast of mälaren, södermanland area: 180 sqm (240 bta) + roof terrace and winter garden architect: tham & videgård arkitekter chief architects: bolle tham and martin videgård team: fredrik nilsson, lukas thiel, erik wåhlström, johan björkholm, dennis suppers landscape consultants: c-o-m-b-i-n-e, anders mårsén, eveliina hafvenstein säteri photographer: åke e:son lindman / lindman photography

 

Save

Save

  • amazing..wao..love it!!!

    edwin
  • Innovative, fantastic, contemporary !

    Aie

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine