house husarö by tham & videgård forms a forest retreat
 
house husarö by tham & videgård forms a forest retreat
oct 10, 2014

house husarö by tham & videgård forms a forest retreat

house husarö by tham & videgård forms a forest retreat
photo by åke e:son lindman
all images courtesy of tham & videgård arkitekter

 

 

 

placed in a clearing on the outer stockholm archipelago, swedish practice tham & videgård arkitekter has designed a family holiday home that unifies the site’s previously existing disparate structures. ‘house husarö’ is clad entirely with folded black sheet metal, shaped in response to the plot’s lighting conditions and potential sightlines towards the adjacent sea.

 

three glazed sliding doors provide access inside the two-storey dwelling, which is divided into an open social area at ground floor level, with more private living accommodation positioned above. at the upper storey, a skylight runs along the ridge of the pitched roof, underscoring the verticality of the space and subtly enhancing the secluded nature of the design.

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
the property is placed in a clearing on the outer stockholm archipelago
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
the family holiday home unifies the site’s previously existing disparate structures
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
open-plan living accommodation at ground floor level
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
photos by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
more private areas of the home are positioned at the upper storey
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
photos by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
a skylight runs along the ridge of the pitched roof, underscoring the verticality of the space
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
the house glowing gently at dusk
photo by åke e:son lindman

tham & videgård arkitekter house husarö stockholm designboom
three glazed sliding doors provide access inside the two-storey dwelling
photo by åke e:son lindman

 

drawings

 

project info:

 

architect: tham & videgård arkitekter
team: martin videgård (responsible architect), bolle tham, maria videgård.
location: stockholm archipielago
living area: 180 sqm
footprint: 121 sqm
building cost: 265,000 euro
structural engineer: christian hoffman, konkret rådgivande ingenjörer
building construction: bosse and emil stjernberg
metal work: lasse fors
electrician: håkan österman
plumber: lennart källström
ground work: nilas österman and sven ivar öman
photography: åke e:son lindman

  • great “collaboration” between contrasting materials of wood and metal; I really like the way it blends into the landscape without being too loud. Great retread!

    adolf witzeling
  • Oooooo – that’s cool. Gotta do something with that chipboard however. ..and ‘private areas’?! Nice shape/concept.

    JIm

    jimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,158 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine