the andy warhol temporary museum by LIKEarchitects
all photos by fernando guerra + sergio guerra
all images courtesy of LIKEarchitects

 

 

 

in celebration of andy warhol’s birthday, august 6th, we share with you a cultural installation within the main plaza of a commercial shopping mall. ‘the andy warhol temporary museum’ by portuguese LIKEarchitects was designed to host the exhibition ‘andy warhol – icons | psaier artworks and the factory’. the ‘pop up’ gallery was featured in the colombo retail center in lisbon, where it received more than 100,000 visitors.

 

the plan of the exhibition space was based on both pop and industrial references. avoiding the use of typical white exhibition rooms, the architects instead stacked raw aluminum paint cans on top of one another to form the structure.  the use of material reflects on society’s consumer culture and pays reference to the subjects of the pop artist’s work, as the modular metallic containers were repeated – defining the dimensions of the structure’s four rooms. a transparent plastic screen covered the spaces below, offering an introspective experience when inside the gallery, while still allowing light to enter from above. the see-through ceiling extended the visual relationship between the two opposing programs – art gallery and shopping mall, while capturing the curiosity of shoppers from above. in order to maximize the flow of people through the structure, two entrances were strategically located at each end.

 

LIKEarchitects has shared with designboom an exclusive video documenting the construction of the paint can construction. take a look!:


‘LIKEarchitects temporary andy warhol museum’
video courtesy of LIKEarchitects

 

 

the andy warhol temporary museum by LIKEarchitects
view from above showing the exhibition space’s stacked metal can structure

 

 

"/
the two entrances are strategically located at each end of the structure to maximize pedestrian flow

 

"/
the interior avoided typical white exhibition walls, stacked raw aluminum paint cans were used to hold the art works

 

 

"/
the design of the exhibition space was based on both pop and industrial references

 

 

"/
a transparent pastil screen covered the spaces below allowing light to filter in from above

 

 

"/
view from above showing the contrasting cultural installation within the main plaza of a commercial shopping mall

 

 

the andy warhol temporary museum by LIKEarchitects
the gallery was designed to host the exhibition ‘andy warhol – icons, psaier artworks and the factory’

 

 

 

project info:

 

architects: LIKEarchitects
location: centro colombo, lisbon, portugal
project year: 2013
team: diogo aguiar, teresa otto, joão jesus and laura diaz
curatorship: maurizio vanni
production: sotart
client: sonae sierra
principal use: museum
area: 75m2
dimensions: 15,5 m x 12,70 m x 3,30 m
photographs: fernando guerra, sergio guerra