porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
 
porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
mar 19, 2014

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
image © conor quinn
all images courtesy of porebski architects

 

 

 

situated on the edge of pearl beach, a bay characterized by uninterrupted views and heavy waves, the ‘block house’ by australian studio porebski architects offers a secluded escape that responds to these natrual surroundings. architectonically the building adopts the rock wall cliffs and caves of the headlands, seen in its raw use of materials and strong form.

 

an internal courtyard is created by the house’s two wings, providing an external enclosure that is protected from harsh onshore winds. this open space not only acts a private sanctuary for recreational use, but allows for consistent and controlled ventilation and sun access throughout the house. the L-shaped layout of the internal rooms enables a free flowing movement for its occupants between the interior and exterior.

 

porebski-architects-the-block-house-designboom01
the façade facing the beach with open timber shutters
image © conor quinn 

 

 

raw and heavy elements reference the natural landscape and nearby caves, while a simple palette of materials that require minimal maintenance and finishes have been applied. operable layers of the facade generate a level of transparency so that visual and physical connections are established between the site’s features. moving timber shutters and cavity sliding windows and doors allow spaces to open seamlessly, offering an ever-changing series of spaces that are designed to celebrate the act of living on the beach.

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
entrance from the street
image © brett boardman

 

porebski-architects-the-block-house-designboom02
courtyard
image © conor quinn

 

porebski-architects-the-block-house-designboom05
(left) simple palette of materials image © brett boardman
(right) external shower image © conor quinn

 

porebski-architects-the-block-house-designboom04
family room
image © brett boardman

 

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
Connection between the living space flows seamlessly to the courtyard
image © brett boardman

 

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
the living space continues onto the beach
image © brett boardman

 

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
recessed timber shutters and cavity sliding doors expose spaces to the surrounding elements
image © conor quinn

 

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
sculptural staircase
image © conor quinn

 

porebski architects adapts the block house to pearl beach in australia
view from the master bedroom
image © conor quinn

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • well done

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,187 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine