studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
 

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india

studio PKA has designed the ‘mango house‘ in the quaint coastal town of alibag, india. surrounded by a canopy of lush green trees, the project aims to connect the city-dwelling family with nature. at two storeys high, the house allows the branches of the trees to spill over onto the deck, overlooking the pool. multiple large glass fenestrations line the exposed brick walls, casting reflections and flooding the interiors with natural light. the windows along with the four expansive entrances along the north-south and east-west axes further blur the lines between indoor and outdoor.

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
view from the front yard

all images by amit pasricha

 

 

the design by studio PKA responds to its surroundings and makes a conscious effort to reconnect with the natural environment. this desire to allow the house to blend in with the land is accentuated by the earthy tones of exposed brick and concrete that complement the verdant landscape around it.  brick, concrete, metal, stone, terracotta and wood – a medley of natural materials come together to form a whole. the use of stark, raw and earthy materials entices the user and invites them to engage with the house. 

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
the entrance

 

 

once inside, eyes are drawn to a suspended steel staircase and double height spaces not only act as interesting vantage points but also ensure ventilation across the spaces. the lower level acts as an intimate yet informal zone while the semi-private and private spaces rise up to the second level and are reserved for the family of four. the mango house aims to bridge the growing gap between us and the natural environment by inviting it in as an extension to the house. the design by PKA uses a modest aesthetic to create a place to call ‘home’.

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
living area and staircase

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
the staircase

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
view from the upper floor

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
the upper floor

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
the study

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
view from the upper floor overlooking the dining area

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
view from the dining room

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
the dining area

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
axis between living and dining areas

studio PKA's mango house uses earthy tones to reconnect with natural environment in india
view from the backyard

 

 

project info:

 

project name: ‘the mango house’

architect: studio PKA

lead architects: puran kumar, nidhi kanoi

project location: alibaug, maharashtra, india

completion year: 2015

gross built area: 6000 sq. ft.

images: amit pasricha

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,276 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine