the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture
 

the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture

swisspearl covers approximately 9,150 ft2 of the exterior wall, roof and ceiling, emphasizing the graphic aesthetic of the building

all image courtesy of roger ferris + partners

 

 

the red barn houses space for an artist on the first floor (a studio and workshop) as well as modern living accommodation on the upper level (a bedroom, bathroom, living and dining areas). the front door of the building features a wall of windows that frames picturesque views of the li sound. programmatic flexibility is a major component of the design, as the first floor is highly reconfigurable. a continuous rainscreen encloses the entire profile of the dwelling and seamlessly blends a large foldaway door that allows access to the expansive space below.

the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture designboom

the simple gabled form recalls traditional buildings

 

 

the property includes over 10 acres on the connecticut shoreline of long island sound. as a contemporary reinterpretation of a classic building type historically seen across new england, this barn recalls that period of time when viewed from a distance, while simultaneously being very much of its own time in materials and detailing. particular attention was paid to the development of the rainscreen façade (a swiss composite system), integration into the landscape, and framing views to the water.

the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture designboom

the discreet hangar door provides commercial scale access

 

 

the gabled form was selected early in the design process as an appropriate building typology for a rural site, while red was specified because it further reinforces the barn imagery. the operable wall is a foldaway overhead door more commonly used for aircraft hangers. it was used here to provide commercial scale access to the first-floor space so that is might be used as a sculpture studio, gallery or for vehicle storage.

the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture designboom

the red barn is a pure abstraction of the traditional, new england barn

the red barn by roger ferris + partners reinterprets traditional new england architecture designboom

a red moment in the green orchard

 

 

project info:

 

project name: the red barn

location: connecticut, the US

architect: roger ferris + partners

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • Fantastic simplicity and elegance. Would like to know some of the cladding detail and specification.

    Ron Finlay
  • wow. wow. wow. this design made my head explode. such elegance and dignity. i want to live in one here in nashville in my urban environment.

    bill perkins

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,222 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine