local residents decide between UNStudio and ector hoogstad for dutch theater project local residents decide between UNStudio and ector hoogstad for dutch theater project
jun 04, 2015

local residents decide between UNStudio and ector hoogstad for dutch theater project


local residents decide between UNStudio and ector hoogstad for dutch theater project
(above) proposed design by UNStudio
all images courtesy of ‘s-hertogenbosch local council

 

 

 

in the netherlands, residents of ‘s-hertogenbosch are set to choose between two proposed designs for a new city center theater. from the original competition, two different schemes by UNStudio and ector hoogstad architecten have been selected by judges, and will now be voted on by local residents who will determine 50% of the final result. voting for local residents over the age of 12 is open until june 7th, 2015. construction is set to begin in 2017, with a public opening scheduled for 2020. read more on the two proposals below.

 

 

 

ector hoogstad architecten

 

ector hoogstad architecten has put forward plans for inviting brick theater with a color and texture similar to that of the neighboring cathedral. offering a ‘festive sparkle’, golden glazed bricks are interspersed within the design, while areas of semi-translucent glass are also employed across the façade.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – front view

 

 

 

through the main entrance visitors enter a foyer that can be assigned as desired for both large and small events. furthermore, a theatrical staircase to the first floor can also be used as an additional stage for small performances, or lectures prior to the main function. throughout the design, the oak floors are robust and low maintenance, while oak-paneled walls and ceilings provide a colorful atmosphere and identity. large windows offer natural light and views, while on the first floor guests can sit outside and enjoy the view of the parade from a large balcony.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – front view from parade

 

 

 

consideration was also given to the artists and employees of the theater. artists have a foyer on the third floor with a rooftop terrace surrounded by greenery. in the changing rooms and offices are small loggias and roof terraces for even more light, with all the backstage areas clearly and logically arranged. a number of facility rooms are housed in the basement, where delivery trucks can be unloaded without hindering the general public.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – view from bossche broek

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – view from casinotuin 

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – view from triniteitstraat zuid-noord

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – aerial view

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – interior: streetside

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – interior: foyer

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – interior: large auditorium

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
ector hoogstad architecten – interior: upper level

 

 

 

UNStudio

 

UNStudio’s proposal is based on the relationships between the theater, the surrounding buildings and the adjacent public square. consequently, the building’s massing is visualized as four shifting cubes protruding above the treetops. in order to cause as little hindrance as possible to immediate neighbors, the two auditoriums are designed as enclosed volumes clad in natural stone, while the façades of the public spaces are constructed from glass, so that the theater building and the public square merge, allowing visitors to become part of the show.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – front view

 

 

 

the main stairway with glass balustrades forms the heart of the vertical foyer, which extends over four levels and totals 19 meters in height. the volume housing the larger of the two auditoriums is partially sunken below ground, ensuring that the building remains low and that sightlines to the st. john’s cathedral are maintained. a terrace on the third floor offers visitors further views across the city.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – front view from parade

 

 

 

the floor of the foyer runs level to the parade, enabling the theater to form a natural extension of the square. the floor of the main auditorium provides a natural buffer to noise hindrance for the immediate surroundings, while the smaller venue houses a flexible stage with retractable seating. during public events on the adjacent square, such as the traditional annual carnival, the doors to the café can be opened and the internal sliding wall moved, connecting the small auditorium with the public space and leading guests directly into the heart of the theater.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – view from bossche broek 

 

 

 

offices are located on the second and third floors, while the third storey also houses the VIP foyer, which enjoys views towards the cathedral. the logistics for the theater are carried out entirely underground by means of an innovative system that results in no inconvenience or interruption to the parade square. trucks load and unload in the cellar, while goods are transported internally via elevators. changing rooms and hospitality service spaces are also located in the basement.

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – view from casinotuin 

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – view from triniteitstraat zuid-noord

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – aerial view

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – interior: streetside

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – interior: foyer

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – interior: large auditorium

theater aan de parade s-hertogenbosch netherlands unstudio ector hoogstad public vote designboom
UNStudio – interior: upper level

  • The Hoogstad proposal is very modest on the exterior and not altogether unpleasant while the interiors are rather common and remind me of a school campus. The ceilings and columns are quite unimaginative.
    The UNStudio’s proposed exterior is a bit too much of the ego architecture and may look better in a more open area where one could appreciate the entire shape as a sculptural form. It looks cramped and much too large for the site although it obviously fits physically. It looks as though it is squirming to get out of there.
    The UNStudio’s interiors are lovely, gracious in appearance and most elegant. The interiors are a hit!
    As reviewed by a nobody, but a designer none the less.

    Ron Smith says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news