theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town
 

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town

situated within the low income area of masiphumele in cape town, theMAAK has designed a new clinic in partnership with the desmond tutu HIV foundation (DTHF). positioned on a site that is already home to an existing clinic facility, the intervention provides increased space for the leading medical work that is being carried out by the organization. with a primary focus on the social issues of the south african region, the design also intends to form a ‘striking and welcoming’ architectural expression that forms a balance between ‘bold and subtle’.

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom
the inner working of the building is subtly revealed through the screen as visitors move across the site

 

 

the building is characterized by the saw-tooth roofline that has been designed by the social architects to bring in diffused light whilst also creating an eye-catching exterior. on the main, north-facing elevation, the façade is articulated by aluminium fins that aim to create a proud entrance for DTHF. when viewed from the side, these fins compound to resemble a solid structure, however, upon moving across the site, the fins appear to move apart, affording an element of transparency. from this angle, visitors can see through into the inner workings of the facility.

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

detail of the north façade, image © anton scholtz

 

 

in comparison to the north-facing façade, the southern elevation is formed to be more understated, yet still retains the saw-tooth profile to conform with the building’s overall identity. within the interior, this saw-tooth shape functions to provide a diffused, south light in the upstairs offices, affording a more comfortable working environment than direct daylight. on the lower levels, light-sensitive lab spaces have been created under the shade provided by the overhanging ‘social landing’ above. with its bold exterior architecture, the desmond tutu clinic strives to create a new face for the impressive work being carried out by the organization, which strives to help communities across south africa.

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

from the entrance perspective, the north façade visually compounds to create a bold, formal presence on arrival

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

the saw-tooth geometry of the scheme is expressed on both the main north façade and the more understated southern elevation

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

diffused southern light enters into the 1st floor offices through the saw-tooth roof, image © anton scholtz

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

ceiling detail, image © anton scholtz

video courtesy of theMAAK

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom
floor plan study

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

elevational study

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom
section A-A

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom

a typical bay exploded axonometric

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom
column / wall construction detail

theMAAK completes a bold new clinic for the desmond tutu HIV foundation in cape town designboom
the angled back façade of the scheme proudly announces the new social forecourt whilst also acknowledging the existing clinic facility on site

 

 

project info:

 

project name: ‘desmond tutu clinic’

location: masiphumele, cape town, south africa

architects: theMAAK

photography: anton scholtz and theMAAK

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,670 subscribers
    - see sample
    - see sample