three-story building renovation in japan combines residential, retail + gallery use
 

three-story building renovation in japan combines residential, retail + gallery use

aki watanabe architects has completed a renovation project of a three-story building with an included underground level, situated in tokyo, japan. the upper floors serve as dwellings, while the ground floor houses a rent space for a store and the basement features a gallery area.  

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 1

the existing garden was changed to a wooden deck 

all images by sadao hotta

 

 

aki watanabe architects divided the three uses into eight divisions, according to the fire service ordinance. by doing so, the designers aimed to minimize disaster prevention equipment, reduce costs, and eliminate the need for vertical holes to create a unique space. since the building is earthquake-resistant, all partitions were structurally unnecessary, and thus they were removed. in this way, a large living-dining-kitchen space was created. 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 2
view of the site 

 

 

in addition, the staircase hall, which was previously surrounded by fire protection wall and door, has been connected to the living-dining-kitchen space. now, this area serves as a three-story atrium, generating a dynamic vertical element in the building. by relocating the fire protection and separating the three uses-private house, store, and gallery, the space is reconfigured, providing openness and convenient circulation between the levels. 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 3

 

 

the architects tried to integrate old and new elements, without creating a comparison between them. within the interior, along with the newly installed drywalls, old wallpapers were peeled off, and parts of the existing building sceleton are exposed. both old and new concrete, wood and mortar surfaces are visible. meanwhile, some of the furniture of the house, belonged to the old owner or were made by the client’s grandfather, and are more than 30 years old. 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 4
mixed old and new 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 5
the staircase hall was connected with the living-dining-kitchen space 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 6
mixed the old and new 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 7
the stair hall was connected with living-dining-kitchen space 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 8
entrance 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 9

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 10
gallery on basement floor 

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 11

renovation by mixing old and new aki watanabe architects 12

 

 

project info:

 

name: art bld

architecture office: aki watanabe architects

location: shinjuku ward, tokyo

total floor area: 218.96 m²

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,031 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine