in ponte de lima, the oldest chartered town in portugal, tiago do vale architects has overhauled an existing 19th century structure to create what it describes as a ‘treehouse-temple’. ‘the dovecote-granary is a place of serenity and introspection, where one can establish a strong connection with both nature and oneself,’ explains the design team. ‘without a conventional function the space is its own purpose.’

tiago do vale dovecote granary
all images by joão morgado

 

 

tiago do vale’s design expands upon northern portugal’s maize granaries, which were traditionally built in pairs and positioned over granite bases. a common roof, housing a dovecote, united both structures. meanwhile, the space between the two granaries was used to dry cereals, with two huge panels controlling ventilation. ‘this incredible design was an unusual but smart combination of three very common vernacular typologies (granary, dovecote, drying shed) that are still part of our collective memory,’ say the architects. ‘the execution, unfortunately, was not without its problems.’

tiago do vale dovecote granary
the architects describe the project as a ‘treehouse-temple’

 

 

although the rotten oak wood was unsalvageable, its presence allowed the architects to carry out a piece by piece reconstruction of the former structure. however, as there is no longer any farming on the property, the design team worked to create a building that would cater to present-day requirements. as such, the project has no specified use or prescribed function. ‘it will be what the nature of the space lends itself to be,’ the architects continue.

tiago do vale dovecote granary
two new wooden staircases lead inside both granaries

 

 

in order to secure the structure, cross-members were inserted in strategic locations. two new wooden staircases lead inside both granaries, while interior stairs make the dovecote fully accessible for the first time. ‘the dovecote-granary is now a sanctuary among the tree canopies, an iconic shape in the rural landscape of the minho region,’ concludes tiago do vale. ‘the experience of the dancing leaf shadows, the gentle crossing breeze and the birds chirping in a late summer afternoon fully defines its new purpose, function and use.’

tiago do vale dovecote granary
maize granaries were traditionally built in pairs and positioned over granite bases

tiago do vale dovecote granary
the design team carried out a piece by piece reconstruction of the former structure

tiago do vale dovecote granary
the building has been designed to cater to present-day requirements

tiago do vale dovecote granary
the project has no specified use or prescribed function

tiago do vale dovecote granary
structural cross-members were inserted in strategic locations

tiago do vale dovecote granary
interior stairs make the dovecote fully accessible for the first time

tiago do vale dovecote granary
the dovecote can be used as an office or workspace

tiago do vale dovecote granary
the project has been conceived as a ‘sanctuary among the tree canopies’

tiago do vale dovecote granary
at night, the building glows from within

 

video courtesy of tiago do vale architects

 

 

project info:

 

name: the dovecote-granary
architecture: tiago do vale architects
architecture team: tiago do vale, maría cainzos osinde, with maria joão araújo, camille martin, eva amor, hugo quintela
project year: 2015-2016
program: leisure
location: ponte de lima, portugal
client: antónio paulino, casa do cruzeiro
construction: josé amorim lima, l.da
construction year: 2017
footprint: 183 sqf (17 m2)
construction area: 452 sqf (42 m2)
furniture: galpão, vintage alternative store
photography: joão morgado

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news