town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
 

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork

a simple volume serving as the extension to the town hall in chaillé-sous-les-ormeaux, western france has been completed with an envelope crafted from locally produced bricks. designed by titan, the perforated pattern establishes a distinctive but subtle detail, which filters sunlight internally during the day and lights up during the evening.
town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
all images © julien lanoo

 

 

the project by nantes-based architecture firm titan is defined by a simple composition of volumes that preserves its urban significance. scale, refinement of elements and the relationship to the context were the themes that dictated the final proposal. the extension itself is detached from the communal hall and opens to the west and redefines the public space.

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the use of locally produced bricks defines the character of the new addition

 

 

the sand-colored envelope establishes itself as the core element of the building, allowing the natural material qualities to give character to the overall appearance. as well as providing passive insulation, the choice in material — concrete wrapped in a perforated brickwork screen — enabled the use of customized manufacturing and implementation.

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the variations of color in brick was achieved by different temperature profiles in the firing

 

 

privacy and protection from direct sunlight is implemented through a mashrabiya — an effective method used against intense sunlight originating from the middle east. the brick façade transforms into terracotta paving and gently extends towards the ground, creating a harmonious contrast between old and new, and a visual connection with the town hall and the municipal school block.

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the structure and appearance of building was informed with awareness and respect

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the brick façade is punctuated to create an interplay between openness and privacy

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the structure is entirely made of concrete and wrapped in a perforated brickwork screen

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the design focuses on scale, refinement of elements and the connections to the setting

town hall extension by titan filters light through its perforated brickwork
the extension is located in the town hall in chaillé-sous-les-ormeaux

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,241 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine