see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china

see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china

T.K CHU design completes HEAVENLY ‘OPUS ONE’ penthouse

 

with its panoramic sky views, exquisite marble surfaces, and plush designer objects, you’d be forgiven for mistaking this dreamy penthouse in hangzhou for heaven. in fact, the lavish 430 sqm residence on the 34th floor was realized for mere mortals by luxury interior specialists T.K CHU design.

 

the brief was to create a multigenerational home that represents the highest living standards of ‘OPUS ONE’, the name of the residential/commercial complex. in response, the designers took inspiration from the project’s sky-high elevation to create an indoor ‘cloudscape’ articulated by light colors and a fun, playful atmosphere.

the penthouse of the opus one 8
images by di zhu

 

 

the floor plan is split evenly between public and private zones. the public program comprises an entrance space, lounge, family room, study area, and a palatial open plan kitchen, dining and living room, where the family enjoys food and parties with friends. 

 

the private half of the scheme contains all the bedrooms. to avoid any disturbance caused by the generations’ different lifestyles, T.K CHU planned the grandparents’ suite at a distance from the children’s bedroom and the parents’ master suite. over half of the master suite is reserved for a bathroom and walk-in closet, responding to the needs of the client’s stylish way of life.

the penthouse of the opus one 11
designer objects include a sculpture by tengfei yang and a vase by jamie hayon

 

 

in addition to the cloudscape concept, which gives the space its light and airy aesthetic, the penthouse of OPUS ONE is shaped by the theme of ‘kidult’, which T.K CHU describes as ‘an awareness of the joy of life and the innocence of perpetual creation’. objects and artwork have been selected based on this theme. an art piece named ‘act like a child’ sits at the entrance. it’s shaped like a kid covered with clouds and was specially created by T.K CHU to convey the concept of freedom, naturalism, and ‘kidultism’.

 

a sculpture by tengfei yang stands by the window, next to which is a fluffy smiling chair created by T.K home — T.K CHU’s sister company — named ‘grinning & silver tooth’ that faces a vase by jamie hayon. the dining table and chairs by T.K home sit below a lotus-leaf-shaped ceiling lamp to create a dramatic dining experience. on the table is a clown-shaped corkscrew, a masterpiece of alessandro mendini. it decorates the dining table and echoes the circus-themed floor lamp and decanter by tom dixon.

the penthouse of the opus one 10
the study area features a sculptural marble table

 

 

more playful pieces by T.K home include the chairs and sofa in the study area from a series called ‘gleeful dimples’. there’s also the ‘smile :p’ series, which made its first appearance for the penthouse. based on the family stories of T.K CHU, the series is a materialization of liberal art and free-thinking.

 

there are only two partitions in the public space. one is a removable wall of corrugated glass that closes off the study area, the other is an electric fireplace. the latter, with white-gradient glass to evoke thick clouds, distinguishes the living room from the dining room, which becomes the visual focus and sets the conceptual axis of the whole design. when turned on, the blazing fire complements the spectacular sunrise outside the window.

the penthouse of the opus one 9
a partition of corrugated glass can be extended to close off the study area

the-penthouse-of-the-opus-one-2-617a723345f8f

the penthouse of the opus one 3
the kitchen area

the penthouse of the opus one 2
the height of all the furniture was carefully controlled to avoid interrupting the view

the-penthouse-of-the-opus-one-3-617a723345fb6

the penthouse of the opus one 12
the living space features a double sided sofa, which seperates the living and study area

the penthouse of the opus one 1
an electric fireplace subtely divides the living and dining space

 

 

1/4
see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china
 
see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china
 
see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china
 
see how the other half lives with this marble penthouse in hangzhou, china
 

project info:

 

name: the penthouse of the OPUS ONE

location: hangzhou, china
architecture firm: T.K CHU design
principal architect: T.K chu, qiongwen liu, claire chen, i-chung chiu
design team: zixian lu, yujie zhang, maru jiang, daoyuan yao, ming zhao, chaoyi liu, yujing zhang
project manager: dk lee, shengyu zhao
materials: stone, wood veneer, lacquering board, wallpaper, stainless steel, brick
brands: T.K home, driade, tom dixon, lsa, vista alegre, kim seybert
artist: T.K home, tengfei yang
area: 430 sqm
design phase: january 2020 – may 2020
construction phase: may 2021 – july 2021

photography: di zhu

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5