located in the mountainous region of gorski kotar, the genesis of this house by croatian architect tomislav soldo might have a somewhat peculiar narrative. initially, before everything else, there was a walnut tree that provided a perfectly natural shading and represented the first outdoor residing space. over time, a terrace has been gradually shaped around the tree and eventually the idea of building the residence has emerged. the sloped terrain with its panoramic view overlooking the nearby forest and mountainscape, together with the position of the existing terrace, have been the only determining elements in the process of designing this project. 

8
the lodge and its connection with the terrace and the walnut tree
all images © jure živković

 

 

without any need for flirting or referring to existing and traditional qualities in its surrounding, for tomislav soldo, this is simply about a house on a hill with its terrace extension and enclosed belvedere. the pitched roof, the compact layout design and the usage of wood in the façade cladding are the only distinctive functional elements of the region accepted and implemented into the design. with the gross floor area of 100 sqm, the house consists of a small storage in the basement, a living room with an open kitchen and bathroom unit on the ground floor, and a sleeping area on the mezzanine level.


exterior view – built-in window seat 

 

 

the intention of creating a spatial flow between indoors and outdoors, in terms of connecting the indoor and outdoor kitchen areas with the terrace, is achieved in the house as an open space plan. accordingly, the entire structure is perceived as a single volume greatly reflecting the surrounding nature from every point, whereas the kitchen and bathroom form a small box-like core within. furthermore, the daytime appearance of a black and seemingly monolithic structure is altered in the evening by switching the lights on. the residence becomes a delicate almost lantern-like object, casting light on its surroundings through the shutter slots that imitate the sun rays illuminating the interior during the day.


the façade is painted with two layers of black wood tar for greater protection

 

 

apart from the concrete basement and foundations, the house is entirely made of aerated concrete blocks which significantly accelerate construction at the given location. the thirty centimeters thick exterior walls, made with the same material, meet all building physics requirements with no additional thermal insulation needed. in terms of unwanted overheating during summer and heat loss in winter time, a ventilated façade made of siberian larch cladding helps alleviate those problems. finally, the façade is painted with two layers of black wood tar, a natural product which penetrates deep into the material — giving it a long lasting protection.


compact and monolithic exterior appearance of the lodge


open space plan interior – the living room 


visual flow between interior and exterior


the kitchen and mezzanine level


kitchen island with micro cement topping, exactly like the floor finish


window shutters closed creates lighting and shadow plays


black lodge at dusk


plan view – ground floor

 

 

project info:

 

architects: tomislav soldo, PRO-S
architect in charge: tomislav soldo

location: gorski kotar, croatia

house area: 100 sqm

plot area: 4500 sqm

project year: 2016

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news