topiaris landscape architecture tagus linear park designboom
the ‘tagus linear park’ provides riverfront access as well as a variety of recreational outdoor spaces for the community of póvoa de santa iria, portugal, and was designed by topiaris landscape architecture. the ‘praia dos pescadores’ (fishermens’ beach) features an assortment of leisure functions, such as a volleyball court, areas for exercise, and places for fishing. a 700 meter-long wood bridge extends from this more manicured beach zone into a wild landscape, and accesses a distant bird observatory. in addition, a 6 km network of pedestrian trails including elevated paths and dirt trails weave through the marshland terrain.

 

fly-through views show the park in use
video by joão morgado

 

 

with collaboration from atelier difusor de arquitectura, a group of reused shipping containers were composed to form a service building for the site. a wood-slat rain screen shades the metal structures to provide internal comfort. the facility includes a variety of outdoor spaces, including upper and lower balconies, as well as a breezeway.

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom
a grid of concrete paths divides the vegetated and sandy landscape of the ‘fishermens’ beach’ area
image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

the park allows for the community to engage with the riverfront, and is commonly used for fishing
image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

a group of reused shipping containers are composed to form a service building
image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

a wood-slat rain screen shades the metal structures to provide internal comfort
images by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

wood slats rise above the structures to create guardrails for upper level balconies
image by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

a 700 meter-long wood bridge extends from the beach zone into a wild landscape
images by joão morgado

topiaris landscape architecture tagus linear park designboom

the park provides leisure activities, such as beach volleyball
image by joão morgado

 

 

 

 

project info:

 

location: póvoa de santa iria, portugal
area: 15,000 sqm
client: municipality of vila franca de xira
completion date: july 2013
landscape architecture: topiaris, landscape architecture
partners: luis ribeiro, teresa barão, catarina viana
design team: ana lemos, elsa calhau, joão oliveira, rita salgado, sara coelho
architecture: atelier difusor de arquitectura
partner: olavo dias
design team: pedro santos, sérgio marques, antónio marciano
photography: joão morgado