TORAFU architects has designed the photo studio and office for the fashion department of online retail giant amazon japan in tokyo. all four floors of the existing distribution warehouse were renovated to serve as the largest studio of its kind in the world. the project team has sought to create a studio that would possess both a dynamic spatial configuration and the flexibility to support various usages. set in a vast space with a floor area of 7500 m2 and a ceiling height of 6 m, the design capitalizes on the potential and sense of scale of the existing space by having a lounge that uses earthquake-resistant braces with a rust-proof coat of red paint and a truck berth ramp as well as the existing concrete walls which were simply cleaned up.


all images by daici ano

 

 

the first floor of japanese based firm TORAFU architects’ project is composed of the entrance, lounge, conference room, editorial studio, and library spaces. the entrance, whose entire space is sloped, is an illuminated runway using stage lights to give it the showiness of a fashion studio. leaving the entrance behind, clients are greeted by a large, newly-installed staircase. as for the polished GRC panels, the reverse sides where glass fibers are visible are used as surfaces, giving them an appearance of solid volumes extracted from a mining site. in the lower part of the large staircase is a tunnel that leads to the editorial studio and serves as a three-dimensional junction flow line that connects to the third-floor studio. the oak floor tiles in the breakroom lounge connect the space while simultaneously dividing it through the contrast with the existing concrete floor. also, soft indirect lighting envelops the hard space via the square-shaped upper lighting.


the project team has sought to create a studio that would possess both a dynamic spatial configuration

 

 

on the third floor are 16 photo booths separated by curtains where over 1 million photos and videos are taken yearly. for the flooring, a polished finish was applied to the existing concrete. on the east side with a view of the canal, a lounge space was established by making use of the large opening created to bring in the earthquake-resistant braces. the pendant line lighting with its random orientation also acts as a landmark to mark the spot where everyone can gather. the second floor serves as an office for full-time staff, offering a line of sight open to the outside on one side and to the entrance space on the other side. TORAFU architects’ design has aimed to provide space and a degree of freedom in its usage, including events, while functionally resolving logistics and the circulation of people.


the design capitalizes on the potential and sense of scale of the existing space


for the flooring, a polished finish was applied to the existing concrete


TORAFU architects’ design has aimed to provide space and a degree of freedom in its usage


the project functionally resolves logistics and the circulation of people


the pendant line lighting with its random orientation also acts as a landmark


on the third floor are 16 photo booths separated by curtains


all four floors of the existing distribution warehouse were renovated to serve as the largest studio of its kind

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news