trace architecture office constructs a concrete factory for bamboo rafts in china
 

trace architecture office constructs a concrete factory for bamboo rafts in china

trace architecture office (TAO) has designed a raft factory located atop a plateau in a rural chinese village. situated in the province of fujian, the building serves as a manufacturing and storage facility for bamboo rafts, which are used by tourists on the nearby rivers. each winter 22,000 bamboo stems are harvested which, following a storage period, are used to manufacture 1,800 rafts each year.

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
hollow concrete blocks have been used for the exterior wall system
all images © su shengliang

 

 

 

trace architecture office has laid out the complex in response to programmatic, topographical, and climatic demands. spanning 14 meters, the open-plan L-shaped workshop accommodates six fire areas for the bending of bamboo and the assembling of rafts. natural illumination enters through oblique north-facing skylights. aside from manufacturing areas, the workshop houses storage, restrooms, courtyards, and other service functions.

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the project is situated in the province of fujian

 

 

 

an additional building adopts a veranda layout, with offices occupying the ground floor and a dormitory and cafeteria found at the level above. bamboo stalks are applied across the upper storey, forming shading louvers that also provide well-ventilated insulation. the scheme has been built primarily using in-situ concrete, with hollow concrete blocks for the exterior wall system, cement tiles for the roof, and bamboo and wood for the sunshading, doors, windows, and handrails.

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the building serves as a manufacturing and storage facility for bamboo rafts

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
bamboo stalks are applied across the upper storey

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the complex is laid out in response to programmatic, topographical, and climatic demands

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the open-plan workshop accommodates six fire areas

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
rafts are assembled within the L-shaped volume

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
natural illumination enters through oblique north-facing skylights

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the scheme has been built primarily using concrete

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the workshop also houses storage areas, restrooms, courtyards, and other service functions

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
an additional two-storey building adopts a veranda layout

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the bamboo louvers also provide well-ventilated insulation

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
cement tiles have been used for the building’s roof

trace-architecture-office-wuyishan-bamboo-raft-factory-fujian-china-hua-li-TAO-designboom-02
the factory is located atop a plateau in a rural chinese village

 

 

project info:

 

title: wuyishan bamboo raft factory
client: wuyishan tourism development incorporated company
location: xingcun town, wuyishan mountain, fujian, china
program: workshop, storage, office, dormitory
architect: hua li / TAO (trace architecture office)
design team: hua li, elisabet aguilar palau, zhang jie, laijing zhu, lai erxun, martino aviles, jiang nan, shi weiwen, lianjunqin
site area: 14,629 sqm
total floor area: 16,000 sqm (workshop 1,519 sqm office, and dormitory 1,059 sqm)
materials: in-situ concrete, hollow concrete blocks, cement tile, bamboo and wood
photography: su shengliang

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,213 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine