transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china

Haitang River Ecological Park Exhibition Hall fuses with nature

 

E plus Design, WATERFROM Design, and AECOM collaborate on the design of Haitang Pavilion, situated in the Haitang River Ecological Park in Sanya, China, forming a bridge between the city and nature. Positioned as a rest spot within the park, the pavilion serves multiple functions, including hosting coffee stands, providing resting areas, and accommodating exhibitions and cultural activities. The structure is carefully integrated into the sloping terrain, creating meandering paths and varied sightlines, aiming to dissolve seamlessly into the natural environment. The design draws from the sea breeze that gently brushes the city, with the roof resembling a billowing tapestry and extending gracefully towards the riverbank.

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
all images by Jin Weiqi unless stated otherwise

 

 

Haitang Pavilion’s design embraces the terrain variations

 

The pavilion features three key components—a delicately designed roof hovering above the ground, a central courtyard formed by embracing the landscaping and terrain variation, and a meandering pathway connecting the park entrance to the building. The courtyard, adorned with begonia petals, serves as a transition from the dynamic park scene to the serene exhibition hall. The flowing and transparent exhibition space underneath the roof is designed to capture and magnify natural elements, providing visitors with an immersive experience of the surrounding environment. The interior merges with the external park through a highly transparent curtain wall, emphasizing a connection between the built environment and nature. The Haitang Pavilion by E plus Design, WATERFROM Design and AECOM is envisioned as an introduction to the Sanya Haitang River, encapsulating the essence of the city’s future urban lifestyle and ecological development.

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
E plus Design, AECOM and WATERFROM Design collaborate on Haitang Pavilion | image by Wu Jianquan + WATERFROM Design

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the structure is integrated into the sloping terrain | image by Wu Jianquan + WATERFROM Design

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the pavilion serves multiple functions, including hosting coffee stands and providing resting areas

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the roof forms dynamic curvatures drawing from the gentle sea breeze

pavilion-haitang-river-ecological-park-china-waterfrom-aecom-designboom-1800-3

the courtyard acts as a transition from dynamic park scenes to the serene exhibition hall

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the flowing exhibition space underneath the roof captures and magnifies natural elements

pavilion-haitang-river-ecological-park-china-waterfrom-aecom-designboom-1800-2

the interior merges with the external park through a highly transparent curtain wall

 

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the hovering roof extends gracefully towards the picturesque Haitang River

transparent curtain wall embraces e plus design's pavilion for haitang river park in china
the waystation’s meandering paths seamlessly integrate into the natural surroundings

 

1/4
1
 
image by Wu Jianquan + WATERFROM Design
image by Wu Jianquan + WATERFROM Design
1
 
image by Wu Jianquan + WATERFROM Design
image by Wu Jianquan + WATERFROM Design

project info:

 

name: Haitang River Ecological Park Exhibition Hall
architect: E plus Design

lead architects: Wang Zhe, Tian Xin 

construction drawing lead: Lü Zhilin 

design team: Shang Zijing, Li Tailai, Zhang Yuqi 

construction drawing team: Liu Fujv, Lü Kai, Zong Zhenyu, Gao Yujia, Wang Kaiming, Yang Helin, Liang Chunlei, Yang Ying, Liu Jia

interior design: WATERFROM Design | @waterfrom_design

landscape design: AECOM | @aecom

clients: China Resources Group

location: Sanya, China

photography: Jin Weiqi – Wu Jianquan

video: Archi-Translator Photography

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

AECOM (17)

ARCHITECTURE IN CHINA (1731)

TEMPORARY PAVILIONS (414)

WATERFROM DESIGN (9)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5