tree art museum by daipu architects
 
tree art museum by daipu architects
apr 15, 2013

tree art museum by daipu architects

located in songzhuang, beijing china, the  ‘tree art museum’ by daipu architects lies beside the main road of the area. an artistic village  has been refurbished, replaced by large scale blocks – introducing an ambient, public space where people can gather. 
the first courtyard is separated with the main road by a bare-concrete wall. within the exterior division there is a corridor which can be utilized to showcase books and small sculptures with its curvature varying slightly along the path. the second courtyard introduces natural light to the exhibition hall and meeting room on upper level, separating the public from the environment for added privacy. the curvilinear facade draws passers-by to a plaza on the roof for enjoying sunshine, or the views of the ample-sized pool and courtyard.

tree art museum by daipu architects
the first courtyard with pond
image © shu he

tree art museum by daipu architects
infinite pond
image © shu he

tree art museum by daipu architects
people lingering on the roof
image © shu he

tree art museum by daipu architects
opening sliced off bare concrete wall
image © shu he

tree art museum by daipu architects
bare concrete corridor for informal exhibition
image © shu he

tree art museum by daipu architects
ramp coming up from the ground level
image © shu he

tree art museum by daipu architects
outdoor and indoor are blurred
image © shu he

tree art museum by daipu architects
(left) back courtyard (right) curved handrail follows contour
image © shu he

tree art museum by daipu architects
view from the ramped roof
image © shu he

tree art museum by daipu architects
bird’s eye view of courtyards
image © shu he

 

 

project info:

 

 

project title: tree art museum
location: song zhuang, beijing, china
building area: 3,200 square meters
site area: 2,695 square meters
client: chinese contemporary art development foundation
design architect: daipu architects
director: dai pu
design team: dai pu, feng jing, liu yi
structural engineer: huang shuangxi
water engineer: lei ming
mechanical engineer: wang gepeng
electrical engineer: wang xiang
curtain consultant: beijing doorwin decoration co, LTD

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.
see more project submissions from our readers
here.

  • the pool needs a sculptural fountain

    Paedra

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,200 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine