triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china

dazhou and associates builds corner pavilion

 

located on a pedestrian street by the west lake in hangzhou, china, the corner pavilion was designed as a semi-open café by dazhou and associates for the brand M stand. a massive metal triangular roof rests on vertical elements informed by the ginkgo trees that sweep the area. standing on a busy street, its sculptural form discreetly attracts passersby to come in and enjoy a cup of coffee.

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china
corner pavilion and the west lake

all images ©wen studio unless stated otherwise

 

 

a hot spot for social interaction

 

the design team at dazhou and associates prioritized the simplicity and transparency of the structure, opening it up in all directions so that people could look through it. to enhance the openness of the pavilion, they strategically avoided a column, offering unobstructed views of the west lake, while simultaneously the delicate roof seems to float lightly. when it came to spatial organization, the studio sought to minimize the bar space and create a semi-outdoor platform to blend into the street and become a hot spot for social interaction. a large roof is completed with more than 4m cantilevers, creating a shelter-like volume for the guests.

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china
corner pavilion in the street

 

 

assembling it in just seven nights

 

how many days does it take to transport 10 tons of steel from shanghai to hangzhou? as the architects said, the answer is seven nights. ‘after the design was completed, at the request of the scenic spot and the shopping mall, we could get only seven nights to build it. due to the precise design development of the steel structure, we disassembled the main structure into several truss parts and performed a trial assembly in a factory in shanghai, then disassembled and delivered the parts to hangzhou for an on-site assembly,’ said the architects.

 

‘when autumn comes, the ginkgo leaves fall on the roof, people take a rest here in the descending twilight, looking west, it is the sunset of west lake.’

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china

like a sculpture

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china
floating roof

corner-pavilion-dazhou-and-associates-hangzhou-designboom-18002

 

 

triangular volumes characterize this café pavilion in hangzhou, china
north view

 

 

1/7
to the lake
to the lake
under the shelter
under the shelter
detail of material
detail of material
detail of roof
detail of roof
construction progress ©DAA
construction progress ©DAA
plan ©DAA
plan ©DAA
a test assembly in the factory ©DAA
a test assembly in the factory ©DAA

project info:

 

name: corner pavilion
designer: dazhou and associates

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissionsfeature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina petridou | designboom

 

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! gaggenau, the luxury brand for professional-grade home appliances, announces its return to milan design week and once again takes over villa necchi campiglio’s iconic glass pavilion. 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5