converted caviar warehouse in new york features sunken interior court
 
converted caviar warehouse in new york features sunken interior court converted caviar warehouse in new york features sunken interior court
feb 12, 2015

converted caviar warehouse in new york features sunken interior court

converted caviar warehouse in new york features sunken interior court
all images © albert vecerka, ESTO / courtesy of andrew franz architect PLLC

 

 

 

in manhattan’s landmark tribeca north area, the top floor and roof of an 1884 caviar warehouse are reconceived as a warm and open residence with a fluid connection to the outdoor environment. new york-based andrew franz architect PLLC has realized the scheme with a relocated mezzanine, where a sunken interior court comprising a retractable glass roof connects to a green roof garden above. this gesture of subtracting volume from the interior brings the outdoors into the primary living zones. the roof, peeled back, showers the spaces with natural light. when open, ample air flow enters what was once a poorly ventilated and dark loft. by night, the court acts as an internal lantern illuminating the loft below.


the sunken courtyard brings the outdoor environment into the primary living zones

 

 

 

embracing the building’s industrial past, a visual discourse between new and old is devised through insertions of modern materials along with restored or reclaimed materials from the loft. a custom steel stair repurposes timbers from the old roof joists as treads and landings. the multiple level residence is unified by a walnut fascia that serves as a conceptual datum.


the space is transformed by a relocated mezzanine connecting to a green roof garden above

 

 

 

to add to its sustainable nature, energy-efficient mechanical systems and appliances are employed. the project reclaims and reuses loft materials while bringing in new, locally sourced products including the appliances, retractable glass roof, architectural metal work and cabinetry. the new roof terrace utilizes reclaimed bluestone pavers and a majority of native plant species that require little water while insulating the environment below.


a custom steel stair repurposes timbers from the old roof joists as treads and landings


a visual discourse between new and old is devised through insertions of modern materials


varying degrees of visual continuity is a theme throughout the apartment


light and open vintage furnishings contrast with the industrial character of the space


heavy timbers and original exposed brick are contrasted by smooth, reflective surfaces


the floor plan contrasts the open, flexible living areas with private bedrooms and bathrooms


bespoke oak cabinetry is suspended from a bronze framed tile wall panel at the powder room


a 150 square-foot skylight retracts to provide access to the roof


the rooftop utilizes reclaimed bluestone pavers and a majority of native plant species

 

 

designboom has received this project through its ‘DIY submissions‘ feature, which welcomes readers to submit their own work for publication. see more designboom readers submissions here.

Save

  • I like it alot! I like all the light coming in but… I wonder what happens in rainy days…

    marta says:
  • Really a beautiful layout. I’d love to see a few floor plans or something of the sort as I’m having a really hard time envisioning the project from the pictures shown.

    NoxMortalitus says:
  • A wonderful, thoughtful space … for the top 0.1%.

    tod says:
  • Well… One of my dreams come true…congratulations!

    José says:
  • the rugs in the living room any idea where they came from?

    sydney zekley says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
493,007 subscribers
- see sample
- see sample