tsutsumi and associates applies a traditional asanoha pattern to japanese restaurant
 

tsutsumi and associates applies a traditional asanoha pattern to japanese restaurant

on the xihu lakeside of hangzhou, china, tsutsumi and associates has turned an old house into a japanese restaurant. spanning three storys, the new restaurant is planned on the second and third floor of the existing building. the design uses traditional japanese motifs and swathes of warm timber to create a calm and inviting atmosphere. 

ryoutei matsuko 1

all images courtesy of tsutsumi and associates

 

 

the restaurant has a separate entrance on the second floor, which is designed with a low ceiling to welcome patrons inside. one of the key design tools adopted by tsutsumi and associates was to catch the eye by using intricate patterns. for the entrance wall, they disassembled the traditional asanoha pattern into two different geometric layers, one with a diamond pattern and the another with an equilateral triangle pattern. in this way, the shapes gradually shifts when viewed at different angles. shoe box panels were also carved using a traditional japanese technique called naguri, resulting in a beautiful shading effect.

ryoutei matsuko 2

 

 

half of the second floor is reserved for private rooms, in which both sides of the partitions are clad in washi paper called taiko-bari. on the other half of the second floor, a dining hall can be found, which uses the double asanoha pattern on the back wall of the tables. in order to let light in while block the distracting views of outside,  windows are covered in bottom opened washi partitions called yukimi-shoji.

ryoutei matsuko 3

 

 

VIP rooms with calm atmospheres are located on the third floor. to utilize all of the attic height, the design team extended a set of staggered shelves called chigai-dana up to the ceiling, and put indirect lighting on them. this technique references the kasumi-dana at shugakuin imperial villa in kyoto.

ryoutei matsuko 5

ryoutei matsuko 4

ryoutei matsuko 12

ryoutei matsuko 6

ryoutei matsuko 7

ryoutei matsuko 8

ryoutei matsuko 9

ryoutei matsuko 10

ryoutei matsuko 11

 

 

project info:

 

project name: ryoutei matsuko

location: hangzhou, china

design: tsutsumi and associates

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,030 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine