una arquitetos has completed a striking residence in brazil that comprises two perpendicular volumes. ‘house at são bento do sapucaí’, which was first featured on designboom in 2013, is located in a traditional town 200 kilometers outside the city of são paulo. situated in a forest clearing, the dwelling has been built in the foothills of the mantiqueira mountain range, and seeks to establish a dialogue with its natural context.

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-02
all images by nelson kon

 

 

 

in order to ensure that the project was as unobtrusive as possible, una arquitetos embedded the house partially within the terrain. conceived as a ‘tectonic volume’, the ground floor houses a large lounge, kitchen and two apartments for guests. this accommodation encloses a private and sheltered courtyard that encourages outdoor living throughout the year.

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-03
the dwelling comprises two perpendicular volumes

 

 

an internal stairway bypasses an intermediate level and leads to the elevated second volume, suspended at a perpendicular angle to the structure below. at each end, the upper storey contains two large bedrooms, each with panoramic windows. between the two built structures, an external terrace, (situated on top of the building embedded below), includes gardens and a swimming pool that offer sweeping views across the landscape.

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-04
a private and sheltered courtyard encourages outdoor living throughout the year

 

 

the unconventional layout of the house has been configured to result in a range of intriguing spatial relationships. the intersection of the two volumes within the courtyard generates a double-height balcony, while the contrasting use of opaque concrete for the ground level, and timber and glass for the upper storey, is derived from an astute appliance of material and form.

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the ground floor houses a large lounge, kitchen and two apartments for guests

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
living accommodation at ground level

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the kitchen and dining area overlooks the adjacent forest

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
an outdoor terrace is found at the upper storey

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the layout of the house has been configured to result in a range of intriguing spatial relationships

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
a swimming pool offers sweeping views across the landscape

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the house has been built in the foothills of the mantiqueira mountain range

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the intersection of the two volumes within the courtyard generates a double-height balcony

una-arquitetos-house-in-sao-bento-do-sapucai-brazil-designboom-05
the house is located in a traditional town 200 kilometers outside of são paulo

 

 

project info:

 

location: são bento do sapucaí, são paulo, brazil
authors: cristiane muniz, fábio valentim, fernanda barbara, fernando viégas
collaborators: bruno gondo, carolina klocker, eduardo martorelli, igor cortinove, joaquin gak, marcos bresser, marie lartigue, marta onofre, pedro freire, roberto galvão
construction: aum construções
structures: cia de projetos
installations: pessoa e zamaro
waterproofing: proassp
lighting design: ricardo heder
landscaping: luisa mellis
photography: nelson kon

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

     (2 articles)

    architecture news