loading video...

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center

Me+ Architect & Atelier tho.A’s conference center in Vietnam

 

Me+ Architect and Atelier tho.A designed The Veil, a conference center in Ho Chi Minh City, Vietnam, enhancing an existing structure with innovative design elements. The project, inspired by the elegance of a bridal veil, focuses on transforming the pre-event area with reflective ceilings, undulating wooden panels, and perforated steel to create an expansive experience. The chiffon veil facade offers privacy and intrigue, crafting an inviting entryway that redefines spatial perception. Contemporary material choices and design strategies transform the pre-defined structure into a visually stimulating and engaging environment, encouraging interaction before the main event. Additionally, the courtyard extends the functionality of the center by allowing meetings beyond the confines of the halls. 

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
all images courtesy of me+ Architect

 

 

the vail features chiffon facade and wavy wooden panels

 

Situated as a prominent white landmark at the northern gateway to Ho Chi Minh City, The Veil serves as a multi-purpose international conference center. Me+ Architect (find more here) and Atelier tho.A’s (find more here) concept emphasizes light, openness, and interaction, despite the challenges posed by a predetermined structural frame and investor requirements. The existing layout’s closed-in feel limited expansion opportunities, prompting the architects to enhance the pre-event experience through their design. Reflective ceilings, using polished aluminum panels, visually double the height of the space, capturing and reflecting activities below. Wavy wooden paneling contrasts with the building’s industrial shell, adding warmth and visual movement, while white-painted perforated steel on the exterior blurs the boundaries between inside and outside.

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
Me+ Architect and Atelier tho.A enhance an existing structure with innovative design elements

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
the elegance of a bridal veil inspires the concept

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
privacy and intrigue is offered by the chiffon veil facade

chiffron-veil-wooden-panels-vietnamese-conference-center-me-plus-architects-atelier-tho-a-07-01-2024-designboom-1800-01

reflective ceilings, undulating wooden panels, and perforated steel create an expansive visual experience

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
wavy wooden paneling contrasts with the building’s industrial shell

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
the wavy form of the panels adds a sense of warmth

chiffron-veil-wooden-panels-vietnamese-conference-center-me-plus-architects-atelier-tho-a-07-01-2024-designboom-1800

white-painted perforated steel on the exterior blurs the boundaries between inside and outside

undulating wooden panels form veil-like facade in vietnamese conference center
reflective ceilings visually double the height of the space

chiffron-veil-wooden-panels-vietnamese-conference-center-me-plus-architects-atelier-tho-a-07-01-2024-designboom-1800-02

an inviting entryway redefines spatial perception

 

 

1/4
light, openness, and interaction are the main priorities of the design
light, openness, and interaction are the main priorities of the design
contemporary material choices and design strategies transform the pre-defined structure
contemporary material choices and design strategies transform the pre-defined structure
the visually stimulating and engaging environment encourages interaction before the main event
the visually stimulating and engaging environment encourages interaction before the main event
the courtyard extends the functionality of the center by allowing meetings beyond the confines of the halls. 
the courtyard extends the functionality of the center by allowing meetings beyond the confines of the halls. 

project info:

 

name: The Veil Convention Center
architect: me+ Architect | @meplusarchitect, Atelier tho.A 
location: Ho Chi Minh City, Vietnam

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

architecture in vietnam (380)

facades (263)

renovation architecture and design (789)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5