UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

ASTUDIO is a photography studio founded by the photographer li xiaoliang and his team — being one of the leaders in the industry, ASTUDIO needs a space destined to become a benchmark for this profession. located on the east side of the central business district of beijing in the art valley cultural & creative industry park, the design of new astudio space combines rustic industrial style with minimalist overtones. designed by united units architects (UUA), the space features several artworks, such as a curved metal staircase as a centerpiece.

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio
all images © ASTUDIO

 

 

UUA’s proposal sought to first transform the original two-story building into a three-story space. by partitioning the space vertically, the large single space is divided into separate photo studios, each with an independent entrance and dressing room, thereby facilitating simultaneous and independent shooting. the reception area and studio #1 are now on the first floor, with additional working space and studio # 2 occupying the second and third floors respectively.

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

 

in order to satisfy the specific functional requirements of ASTUDIO, the team at UUA has created a compact and adaptable series of spaces. designated areas for photo shooting, dressing, reception, meeting, working, and leisure are integrated within the existing building envelope. exact consideration was given to the photo studio itself, as being at the heart of this complex and built to predetermined dimensions, it should also accommodate infinity cove with additional space for scenery, lighting, and shooting.

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

 

UUA’s concept retained half of the first floor double height space for studio #1, then adding a new second floor to the remaining half to house the reception area and flexible working space. taking the palette of black, white and gray, a brass metal color was added in specific areas, to highlight the overall tone of the space. the texture and color of the original brick wall are preserved by using transparent paint, in contrast to the ceiling being painted black. for the floor, the public area is covered with self-leveling cement, while in the working area and dressing room, a timber floor is used.

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

 

throughout the design and construction process, UUA collaborated closely with both the photographer li xiaoliang and the artist li wei, to create a series of art installations which give the space an interesting and artistic atmosphere. this successful collaboration between photographer, artist, and architect yields a rich result, with the new  ASTUDIO space setting a benchmark for creativity and imagination. the originality of the architectural design delivers an end result that will attract new interest and potential work in the future.

 

 

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

 

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

UUA sets a curved steel staircase in this photography studio

 

project info:

 

design studio: united units architects (UUA)

designers: li yongzheng, li qizhi, yu nan, tim mason, lyu yanfeng, jiang teng, yang bo, wang falu, zhao shengli, deng liang

art installation: li wei

project location: art valley, chaoyang district, beijing

project area: 800 m2

main materials: glass textile wallpaper, nano cement, anodized stainless steel

completion date: april 2018

photography: ASTUDIO

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5