UNStudio creates transparent work environment at mirai house
 
UNStudio creates transparent work environment at mirai house UNStudio creates transparent work environment at mirai house
jul 20, 2013

UNStudio creates transparent work environment at mirai house

UNStudio creates transparent work environment at ‘mirai house
photos by christian richters and rick geenjaar
all images courtesy of UNStudio

 

 

 

designed by amsterdam-based architecture firm, UNStudio, the ‘mirai house’ employs a high performance skin dynamically framed in white to unify the three functions of astellas’ headquarters in leiden, the netherlands. consisting of six storeys of offices and laboratories, and a large entrance lobby, each programmatic element has its own segment of the building encircling the central courtyard. speaking to the company’s heritage, the garden is informed by traditional enclosed japanese landscaping. the importance of visual connection among the functions, open communication, a transparent work environment, and sufficient daylighting is emphasized by the extensive use of glass in the facade and skylights at the lower levels.

 


the building’s form is designed maximize daylight and visual connection among its three main functions

 

 

 

the sustainable building is supported with a lightweight aluminum structure, allowing for less material to be used in the foundation. sun exposure is limited by low-e coatings and the extensive use of shading. at the southern facade lamellas extend 20 to 30 cm from the building, but at the east and west facades they are only 4 cm deep. these brie soleil also serve an aesthetic function, adding color to the facade in the palette of manga animation films. above, 90 cm roof parapets also serve to reduce heat load and block penthouses from view. overall energy usage is further diminished by the green roof at the entrance, and an underground storage system.

 

 


(left): the white aluminum panels frame three building sections in a single unifying gesture
(right): sunshades ranging in size from 4 to 30 cm wrap the glass skin; adding color to facade, the hues of pink and green were informed by japanese manga animations

 

 


the central garden is based on traditional japanese landscaping

 

 


the courtyard is visible from all parts of the building.
(left): as seen from the restaurant roof terrace
(right) viewed from the lobby

 

 


collaborative meeting space

 

 


lounge, mail and locker area

 

 

project info:

client: G&S vastgoed
location: bio science park, leiden, nl
area: offices approx. 11,200 m2. laboratories approx. 5,500 m2.  parking places 300.
site: 11270 m2, built 3921 m2
programme: offices and laboratories
design: 2009
realisation: 2012
photos: christian richters and rick geenjaar
UNstudio design team: ben van berkel, caroline bos, gerard loozekoot with erwin horstmanshof and jörg petri, nanang santoso, sander schuur, ramon van der heijden, rikjan scholten, filippo lodi, imola berczi, peter irmscher, patrik noome
advisors:
construction: vd vorm engineering
installations: techniplan adviseurs (TPA)
contractor: G&S bouw
landscape: kees tolk ontwerp
interior: procore – arnold schoordijk

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,175 subscribers
    - see sample
    - see sample